Tot mai multi oameni de stiinta spun ca imbatranirea este „programata” undeva la nivelul genelor, dar ca am putea incetini acest proces daca invatam cum functioneaza acest procedeu. Ei cred ca imbatranirea nu este chiar inevitabila, bazandu-se pe faptul ca multe specii de vietuitoare raman neschimbate ca aspect in decursul anilor.

Totusi, oamenii sunt fiinte multicelulare, care trec prin diferite procese de-a lungul timpului, fapt care face dificila controlarea imbatranirii. Se pare ca particularitatile stilului de viata au contributii semnificative asupra proce­selor care au loc la nivel celular, astfel incat schimbari insemnate pot interveni in incetinirea „programului” de imbatranire.

Reducerea caloriilor, promo­vata doar ca etapa in procesul de scadere ponderala, ar putea avea beneficii mult mai insemnate.

Specialistii au observat ca animalele obligate sa traiasca cu circa 30 la suta de calorii mai putine decat de obicei au dezvoltat o rezistenta la multe dintre bolile specifice batranetii si au trait cu 30 pana la 50% mai mult decat restul.

Integral in Gandul.