Colesterolul se produce in ficat si are contributii insemnate asupra sanatatii, atunci cand este pastrat in limite normale. Este o componenta esentiala a membranei celulare, dar si a hormonilor masculini si feminini. Nivelul colesterolului este influentat major de tipul si cantitatea alimentelor consumate, de aceea cand se depaseste limita, medicii „umbla” in primul rand la regimul alimentar. Dieteticienii discuta insa despre cat de joasa ar trebui sa fie limita pana la care sa scada colesterolul, mai ales ca are rol functional in organism.

Ei spun ca asa cum cresterea colesterolului poate produce atac de cord, angina pectorala sau infarct, si scaderea acestuia poate influenta negativ buna functionare a organismului.

Specialistii sustin ca a controla alimentatia inseamna a controla limitele colesterolului, deoarece doua treimi din acesta este produs in mod obisnuit de organism. Astfel, fiecare individ are suficient colesterol incat celulele sa functioneze sanatos.

Acestia au dat exemplul vegetarienilor care nu primesc suficient colesterol din alimente, dar totusi nu se confrunta cu niveluri prea scazute ale acestuia. Insa, atunci cand vine vorba de impunerea unui regim alimentar pentru a scadea valoarea colesterolului din sange, se pune intrebarea cat de brusca sa fie aceasta diminuare si care este limita normala. Stabilirea valorii optime de colesterol din organism depinde de la un individ la altul, iar pastrarea acesteia in limite normale se face prin controlarea regimului alimentar in functie de stilul de viata al pacientului.

Specialistii spun ca scaderea colesterolului care a depasit limita are beneficii asupra sanatatii sistemului cardiovascular, insa aducerea acestei valori la un prag foarte mic nu aduce beneficii suplimentare. Medicii de la o clinica din Michigan au evaluat consecintele scaderii exagerate a colesterolului din sange la pacientii care se confrunta cu probleme cardiovasculare.

Gandul