Gandul: Cum sa ne oprim din mancat
Specialistii spun ca atmosfera in care mancam contribuie esential la cresterea apetitului. In restaurante, se trage de timp intre servirea felurilor de mancare, astfel incat suntem ademeniti cu bauturi, aperitive si tot felul de snack-uri. Acasa, televizorul ne face sa mancam mult fara sa ne dam seama. Apoi si vasele in care este servita mancarea conteaza. Daca folosim unele de plastic, usor de dus pe canapea sau in pat, le vom umple mai mult decat aveam nevoie, pentru a avea provizii cat urmarim un film sau programul preferat. Si lumina ne influenteaza pofta de mancare. Cei care vor sa isi micsoreze portia trebuie sa opteze pentru o camera albastra sau macar pentru folosirea becurilor cu lumina albastra.
In ultimii 20 de ani, s-a dublat marimea portiilor
Cand vine vorba de portii, acestea par cu atat mai mici cu cat farfuria este mai mare. Cercetatorii spun ca in ultimii 20 de ani, marimea farfuriilor folosite zilnic s-a „dilatat” cu circa 70 la suta, fapt care a dus la cresterea portiilor cu cel putin 50 la suta. Asocierea mancatului cu diversi stimuli din exterior influenteaza la fel de mult apetitul. Daca in drum spre serviciu trecem pe langa un fast-food sau acasa asociem cina cu programul de seara preferat, cu siguranta ca vom ajunge sa mancam mai mult decat trebuie. Specialistii ne sfatuiesc sa nu sarim peste micul dejun cu gandul la preparatele de la respectivul fast-food si sa renuntam la orice alta activitate cand mancam.
Integral in Gandul

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU