"S-ar putea sa fiti surprinsi, dar colesterolul, in sine, nu este un lucru rau. Insa, asa cum prea binele este de multe ori dusmanul binelui, si colesterolul in cantitate mare devine periculos pentru organismul nostru. "Aceste randuri se regasesc in brosura din cadrul programului educational realizat de Societatea Romana de Cardiologie.

Primul program structurat la nivel national adresat pacientilor a fost initiat de Societatea Romana de Cardiologie. Peste 200.000 de pliante continand informatii multiple despre colesterol sunt oferite pacientilor cu boli cardiovasculare de catre medicii de familie si specialistii cardiologi. Prof. dr Dragos Vinereanu, sef Clinica de Cardiologie – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si coordonatorul programului, ne-a declarat ca in alte tari se practica astfel de programe adresate pacientilor, "iar modelul a fost Marea Britanie".

Pacientii afla astfel ca nivelul crescut al colesterolului (o substanta moale, grasoasa, care se gaseste in toate celulele corpului) in sange se numeste hipercolesterolemie. Colesterolul in exces se depune pe peretii vaselor de sange care hranesc inima, creierul si alte organe.

Integral in Romania Libera