Tenisul, joggingul sau aerobicul, practicate timp de 30 de minute pe zi, intaresc sistemul osos si reduc riscul de fracturi.

Oasele corpului devin mai rezistente daca sunt solicitate prin exercitii in forta, care presupun miscari impotriva gravitatiei. O plimbare in natura, pe jos sau cu bicicleta nu este suficienta pentru a ne intari sistemul osos, sustin specialistii Fundatiei Nationale pentru Osteoporoza din SUA.

In opinia acestora, oasele corpului devin mai puternice cu cat sunt exersate mai mult. Adica, este nevoie de contractii musculare puternice si rapide. Cele mai indicate miscari pentru mentinerea densitatii osoase sunt exercitiile in forta, care presupun miscari impotriva gravitatiei (dansul, tenisul, alpinismul, joggingul, aerobicul si drumetiile montane). 30 de minute de exercitii pe zi sunt suficiente pentru a obtine rezultatele asteptate.

Exercitii fizice in trei reprize

Este bine ca in acest interval de timp sa exersati toate grupele musculare, in special pectoralul (cel mai puternic si mai mare muschi din zona superioara a trunchiului), deltoidul (muschiul umarului), dorsalul (muschiul care acopera in mare parte spatele median si inferior) si muschii femurali. Daca perioada de timp vi se pare prea mare, repartizati exercitiile in trei sesiuni de cate 10 minute.

Pentru cei care vor exercitii mai putin solicitante exista stepperul (aparat cu pedale si brate mobile) sau bicicleta eliptica (ce solicita muschii coapselor si gambele).

Integral in Adevarul