Lipsa de energie poate fi combatuta printr-un regim alimentar bogat in fructe, legume, orez, precum si respectarea orelor de somn

Spre deosebire de barbati, femeile trec mai des prin episoade de extenuare fizica si psihica, deoarece nasc, alapteaza si tin diete extrem de restrictive. Astfel, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, citati de site-ul de sanatate iVillage.co.uk, o femeie din patru se plange ca este obosita mai tot timpul zilei.

Schimbarea stilului de viata

In momentul in care oboseala devine persistenta si ne afecteaza viata, este important sa invatam sa o controlam. Tot ce trebuie sa facem sunt cateva schimbari in alimentatie, dar si in stilul de viata.

Astfel, dieta care combate oboseala este saraca in dulciuri si alimente grase, dar bogata in paste, orez, fructe si legume (cel putin cinci portii pe zi). Meniul unei zile incepe cu un pahar cu suc de portocale la micul dejun, un mar la ora 10.00, o salata la pranz, o banana la ora 14.00 si una sau doua portii de legume la cina.

Pe langa regimul alimentar, este bine sa recurgem si la suplimente de vitamine si minerale. Ele sunt esentiale pentru un metabolism sanatos, in special vitaminele din complexul B, responsabile cu energizarea organismului. Acestea se gasesc in paine, cereale, orez brun, alune, carne, fructe de mare si in legumele de culoare inchisa.

Fierul este, de asemenea, o sursa de energie. El poate fi procurat din carnea rosie, peste (in special sardine), paine alba si neagra, galbenus de ou, legume verzi si prune. Fierul este mai bine absorbit de catre organism daca se combina cu vitamina C. De exemplu, este bine sa se asocieze un pahar cu suc natural de portocale in timp ce se mananca un galbenus de ou.

Adevarul