Numarul romanilor care apeleaza la operatii estetice este in crestere, iar majoritatea clientilor sunt femei intre 25 si 35 de ani, care vor sa-si mareasca sanii. Medicii esteticieni avertizeaza, insa, ca nu toti cei care isi doresc o astfel de interventie o si pot face. Circa jumatate dintre cei care apeleaza la operatii de infrumusetare nu au cu adevarat nevoie de ele. Pe de alta parte, problemele cu inima, rinichii sau cele de ordin psihic sunt contraindicatii clare pentru asemenea interventii chirurgicale.

Aproape 50% dintre romanii care fac operatii estetice au cu adevarat nevoie de ele, arata statisticile neoficiale ale medicilor plasticieni. „Persoanele la care astfel de operatii sunt indicate sunt cele care au complexe si nu pot socializa din cauza defectelor fizice. Nu trebuie sa-ti faci o operatie de acest gen pentru ca asa e moda“, apreciaza doctorul Marek Valcu, medic primar chirurgie estetica la „The Silhouette Clinic“ din Bucuresti.

Persoanele care au cea mai mare contraindicatie sunt cele care au depresii frecvente si sunt nemultumite in permanenta de cum arata. „In general iti dai seama daca ai de-a face cu un pacient psihotic din prima discutie. Daca ii faci o interventie unui astfel de pacient, dupa operatie el clar nu va fi multumit, pentru ca o interpreteaza in felul lui“, mai spune doctorul Valcu. Operatiile estetice sunt interzise si bolnavilor cronic, deoarece riscul de deces in timpul interventiei este mare.

Integral in Evenimentul Zilei