Pana la varsta de 7 ani, copiii manifesta tot felul de comportamente agresive: se lovesc, se imping, isi smulg jucariile din mana, se trag de par sau se jignesc. Toate aceste manifestari sunt firesti, ne atentioneaza psihologii, insa trebuie avut grija ca ele sa nu devina o problema.

Rolul cheie in dirijarea comportamentului il au adultii: parinti, bunici sau educatori. “Daca nu intervenim de timpuriu pentru a-i invata pe copii modalitatile adecvate de solutionare a problemelor cu care se confrunta si a elimina modalitatile agresive, consecintele asupra dezvoltarii copilului pot fi dezastruoase. Copiii prescolari au nevoie de ajutor din partea parintilor, pentru a invata cele mai bune moduri de a se comporta si de a-si rezolva conflictele”, se arata in volumul “Varsta prescolara - Ghid pentru parinti”, lansat recent de organizatia “Salvati Copiii”.

Alte doua ghiduri aparute in aceeasi serie sunt dedicate varstei scolare, respectiv preadolescentei si adolescentei. Cartile au fost prezentate ieri publicului, cu ocazia unui work-shop, gazduit de Salonul International de Psihologie de la Sala Palatului. Fiecare ghid contine o parte teoretica si una practica, conceputa ca un “program de dezvoltare a abilitatilor parentale de disciplinare pozitiva”.

Cele 10 sedinte ale programul sunt aidoma unor lectii predate la “scoala parintilor”. Ghidurile prezinta si pasii de succes pe care parintii trebuie sa invete sa-i faca, daca vor sa devina buni manageri ai comportamentelor problematice.

Integral in Gandul