O femeie britanica va da nastere unui bebelus care a fost supus unor investigatii speciale, in urma carora medicii garanteaza ca nu va avea cancer la san. Femeii i s-a facut fertilizare in vitro, in prealabil fiind separati embrionii care aveau o gena ereditara ce crestea cu 50% riscul de cancer. Femeia a decis sa i se faca aceasta interventie dupa ce sotul ei a fost identificat cu aceasta gena, iar sora acestuia, mama, bunica si o verisoara aveau deja cancer.

Cuplul britanic a produs 11 embrioni, din care cinci nu aveau risc de cancer. Doi dintre acestia au fost implantati in uterul femeii. Acum, tanara de 27 de ani este deja insarcinata in 14 saptamani.

Aceasta si sotul ei de 29 de ani au facut fertilizare in vitro, desi erau fertili, pentru ca embrionii sa poata fi selectati. Testul a constat in analizarea unei singure celule din cei 11 embrioni cand aveau trei zile. Sase embrioni erau purtatorii genei care declanseaza cancerul. Doi embrioni sanatosi au fost implantati in uter. Cuplul a avut si posibilitatea de a ingheta alti doi embrioni sanatosi pentru o viitoare sarcina.

Integral in EvZ.