Corpul incepe sa dea semne ca se recupereaza la doar cateva saptamani de la renuntarea la tigari. Dupa ce v-ati lasat de fumat, veti incepe sa respirati mai bine si nu veti mai avea senzatia de varsaturi. Dupa opt ani de la ultima tigara, si riscul de infarct scade, spun cardiologii.

Fumatorii au un risc cu 70% mai mare sa aiba probleme de reflux gastroesofagian, arata datele statistice. „Tutunul creste secretia gastrica, ce declanseaza senzatia de arsura in capul pieptului“, explica Doru Cristian Gavrila, medic internist. Senzatia de arsura in piept sau de reflux gastroesofagian dispare la cateva saptamani dupa renuntarea la tutun.

Recuperarea va fi mai de lunga durata daca tutunul „a atacat“ deja organele si a lasat in urma lui o esofagita (inflamatie a mucoasei esofagiene) sau o gastrita (inflamatia mucoasei stomacului). Acest lucru li se intampla nu neaparat persoanelor care obisnuiesc sa fumeze mult, ci mai ales celor care, pe deasupra, nici nu mananca si lucreaza in medii stresante, explica medicii.

Integral in EvZ.