Atunci cand transpiratia este anormal de abundenta, o igiena riguroasa nu poate rezolva problema. Cresterea secretiei sudorale-hiperhidroza se vindeca prin tratament medicamentos sau chirurgical si numai dupa o investigare medicala amanuntita. In cazul unei hiperhidroze usoare, medicii recomanda lotiuni, pudre sau spray-uri, aplicate local, care atenueaza transpiratia si neplacerile provocate de aceasta. Insa, atunci cand boala este severa, cea mai eficienta metoda este injectarea cu toxina botulinica, in zonele cu problema.

„Aceste zone trebuie identificate exact de un medic specialist. Toxina botulinica blocheaza transmiterea impulsului nervos catre glandele sudoripare si opreste pentru o perioada de sase luni transpiratia, in zona injectata. Acest tratament este cel mai eficient si lipsit de efecte secundare. In plus, in ultimii ani s-a dezvoltat si o metoda chirurgicala, asemanatoare lipoaspiratiei, care poate reduce definitiv transpiratia de la subrat. Procedura se face in anestezie locala, este nedureroasa si distruge glandele sudoripare marite in volum, care ies din relieful pielii, lasandu-le intacte pe cele fine, din structura pielii”, explica Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Boala poate fi locala sau generalizata

Dr. Leventer spune ca hiperhidroza se manifesta atat tactil, cat si olfactiv, insa fiecare pacient transpira intr-un anume fel si are un miros specific. Afectiunea se manifesta atat local, cat si generalizat, fiind intalnita la toate categoriile de varsta.

„Persoanele care sufera de aceasta boala se confrunta cu o sudoare care pateaza hainele, care picura de pe maini sau picioare. Cel mai adesea, transpiratia aceasta este localizata simetric, in zona fetei, a axilelor, palmelor si talpilor. Atunci cand este asimetrica, putem vorbi de o tulburare organica, cel mai adesea neurologica”, explica Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. Hiperhidroza apare in cazul unor emotii puternice, in perioadele de stres, la menopauza sau atunci cand consumam prea multe lichide si excitante.

Gandul