Daca dupa doua-trei saptamani in care v-ati reglat programul de somn oboseala nu dispare, este indicat sa va faceti un control de rutina, pentru a descoperi eventualele afectiuni care va lasa fara vlaga.

Oboseala insotita de probleme de concentrare, in anemie

Starea de oboseala cauzata de programul incarcat poate disparea dupa o perioada de odihna. Incercati, timp de doua-trei saptamani, sa dormiti mai mult, sa renuntati la iesirile in oras si sa mancati mai multe fructe si legume.

„Daca ati facut toate schimbarile de bun-simt, dar tot va simtiti obositi, atunci este cazul sa cereti parerea unui specialist“, subliniaza Sandra Adamson Fryhofer. Doctorul va depista foarte usor, in urma unui control de rutina si al unui set de analize de sange, daca anemia este de vina pentru starea de oboseala. Anemia se caracterizeaza printr-un numar scazut de globule rosii, care contin hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul de la plamani la tesuturi si celule.

Anemia apare din cauza deficientei de fier sau vitamine din organism sau in urma unei sangerari puternice ori a unei afectiuni cum este reumatoida cronica. Pe langa starea de oboseala, s-ar putea sa mai aveti dificultati cand respirati. O persoana anemica are si tulburari de somn, probleme de concentrare si migrene frecvente.

Evenimentul Zilei