Cei care se decid sa tina o dieta de ingrasare ar putea profita de aceasta perioada din an. Medicii spun ca, in vacanta, mesele dese si consistente sunt mai usor de planificat, iar stresul nu „urca“ la cote alarmante, asa cum se intampla atunci cand suntem la serviciu. Asta inseamna ca vei pune mai usor kilogramele de care ai nevoie.

Daca vrei sa te apuci de un astfel de regim este bine ca inainte sa consulti un medic endocrinolog, care sa-ti prescrie o serie de analize. Acestea iti pot arata daca ai tulburari de absorbtie, arderi metabolice exagerate, anorexie ori boli cronice. „Daca esti slab din nastere, vestea buna este ca vei trai mai mult. Speranta de viata la persoanele slabe este de peste 85 de ani“, spune profesorul Constantin Dumitrache, endocrinolog la Institutul „Parhon“, Bucuresti.

Glucidele, lipidele si proteinele, baza regimului

La fel ca si in curele de slabit, si in cele de ingrasat trebuie sa tii cont de cateva reguli: adauga treptat in regimul tau un surplus de calorii, nu manca mult la o singura masa, hraneste-te echilibrat, din toate grupele de alimente. „In cura pe care o vei tine, de baza vor fi glucidele, proteinele si lipidele“, recomanda Constantin Dumitrache.

Un numar mare de glucide se afla in paine, dar si in unele fructe, cum ar fi bananele. „Evident, si dulciurile iti sunt permise“, spune medicul Constantin Dumitrache. Specialistul precizeaza insa ca zaharul din fructe (fructoza) este mai sanatos decat cel din dulciuri. „Incearca toate fructele de sezon. Nu uita ca acestea sunt si mai usor digerabile“, explica endocrinologul Constantin Dumitrache. Bauturile racoritoare ingrasa si ele, asa ca poti profita, consumand mai ales sucuri naturale.

Mananca bine dimineata

Profesorul Constantin Dumitrache iti sugereaza sa mananci cat poti de bine la micul dejun: „Mananca foarte consistent: doua oua fierte, sunca, croissante, o cana cu lapte si cu miere“. Pentru pranz iti recomanda la felul intai o supa de zarzavaturi sau o ciorba cu taitei, iar la felul doi o portie mare de carne fripta. Seara, este bine sa mananci mai lejer: un pahar cu iaurt sau unul cu lapte batut.

Evenimentul Zilei