Consumul de fructoza duce la o crestere insemnata a kilogramelor, se arata intr-un studiu recent. Cercetatorii spun ca acumularea kilogramelor este mai rapida decat in cazul consumului altor zaharuri, cum ar fi glucoza sau sucroza. Studiul a aratat ca organismul uman produce grasime mult mai rapid, dupa ce s-a consumat fructoza. Toti indulcitorii se transforma in trigliceride, o forma de grasimi produse in organism, insa studiul citat arata ca procesul inceput ca urmare a asimilarii fructozei este greu de incetinit.

Desi multi specialisti recomanda evitarea indulcitorilor, pe care ii considera responsabili de cresterea obezitatii si a riscului de diabet de tip 2, se pare ca efectele nocive sunt mai vizibile prin asocierea cu o alimentatie dezechilibrata, foarte bogata caloric. Cercetatorii au observat ca in primele patru ore de la consumul unei bauturi indulcite cu fructoza, ficatul le depoziteaza pentru a forma grasimi. Astfel, la urmatarea masa, grasimea nu mai este tranformata in energie, ci se alatura depozitelor formate de fructoza. Sinteza grasimilor din zaharuri este si mai neplacuta la persoanele supraponderale sau obeze, deoarece la acestea procedeul a fost dat peste cap.

Integral in Gandul