Cotidianul: Cartofii prajiti prea tare cauzeaza cancer
Contaminantul se numeste „glicidamida“ si este periculos pentru sanatatea umana mai ales atunci cand cartofii sunt prajiti in uleiuri de floarea soarelui, informeaza publicatia spaniola abc.es.
Cercetatorii germani ii indeamna pe oameni sa-si gateasca cartofii pai la temperaturi moderate, nu mai mari de 175 de grade Celsius, „cartofii sa fie doar auriti, nu carbonizati“ si intr-un timp scurt. In industria alimentara, o astfel de decizie nu este insa simpla: daca se scad temperaturile in timpul gatitului, creste riscul de contaminare microbiologica.
Nu este prima data cand cancerul este legat de consumul de prajeli. Acum sase ani, Agentia suedeza pentru produsele alimentare a lansat primul avertisment privind descoperirea unui nivel ridicat de acrilamida in unele alimente prajite sau fierte la temperaturi inalte, precum cartofii, painea, cafeaua sau fursecurile.
Efectul cancerigen asupra animalelor a fost probat, dar nu a fost confirmat inca stiintific in randul oamenilor.
Cotidianul

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online