Femeile si barbatii gandesc diferit pentru ca au creierul construit din material genetic diferit, sustin cercetatorii americani. Acestia au constatat ca reactiile diferite ale celor doua sexe pot fi puse pe baza diferentelor anatomice care apar ca urmare a diferentei de material genetic, precum si a faptului ca functiile creierului sunt diferite la femei fata de cele ale barbatilor. Pana acum s-a presupus ca diferentele de comportament sunt provocate de activitatea hormonala si contextul social, insa studiile au aratat ca functionalitatea creierului este mult mai complexa de atat.

Astfel, exista diferente pe circuitul care transmite mesaje intre neuroni, fapt explicat si prin variatiile chimice care apar la sistemul neurologic al celor doua sexe.

Concluziile acestui studiu ar putea explica o serie de alte informatii care pana acum pareau incerte. De exemplu, oamenii de stiinta vor putea analiza de ce femeile si barbatii sunt predispusi la probleme diferite de sanatate mintala, sau de ce unele medicamente isi fac efectul la persoanele de un anumit sex si la celelalte nu.

Conform statisticilor, femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii sa faca depresii. Explicatia ar fi aceea ca la nivelul creierului feminin se produce doar jumatate din cantitatea necesara de serotonina, hormon care induce starea de bine. Un studiu suedez a aratat ca problema femeilor nu este neaparat cantitatea de serotonina, ci faptul ca ele au mai putine cai de trasmitere a acestui hormon in organism.

Astfel se explica de ce femeile diagnosticate cu depresie raspund mai bine la tratamentul cu medicamente care actioneaza asupra serotoninei dar nu au nici un efect la alte antidepresive. In schimb, barbatii sunt mai predispusi la autism, sindromul Tourette, dislexia, deficit de atentie sau schizofrenie. Aceste boli sunt provocate de lipsa unei substante care are rolul de a „masculiniza” creierul si de a-l feri de aceste tulburari.

Diferente apar si la hipotalamus, care este implicat, printre altele, in reglarea poftei de mancare. Desi studiile de pana acum au evitat folosirea creierului femeilor, deoarece rezultatele sunt mai greu de explicat din cauza ciclului menstrual si a variatiilor de estrogen si progesteron, tot mai multi oameni de stiinta sunt convinsi ca hormonii feminini si cei masculini influenteaza activitatea cerebrala si sunt influentati de aceasta, tocmai pentru ca, structural, creierul femeilor este construit diferit de cel al barbatilor.

Gandul