Elementul radioactiv care l-a rapus pe Litvinenko a fost tinut secret timp de 40 de ani de companiile producatoare de tabac.

Ajuns celebru dupa afacerea Litvinenko, in care fostul spion KGB si-a gasit sfarsitul in urma unei doze administrate, poloniul 210 este un element mai putin exotic decat s-a crezut pana de curand. Potrivit unui studiu publicat de “American Journal of Public Health” si citat de “Le Figaro”, elementul chimic este inhalat zi de zi de peste 1,25 miliarde dintre fumatorii de pe intregul glob.

Companii producatoare de tabac precum Philip Morris, British American Tabacco sau RJ Reynolds au ascuns timp de peste patru decenii aceasta informatie, care ar fi putut sa sperie patima fumatorilor inraiti. Rasfoind prin peste 60 de milioane de documente interne ale firmelor producatoare, declasificate in urma unui proces pierdut in 1998 in Statele Unite, Monique Muggli, cercetatoare in cadrul Mayo Clinic, a ajuns la concluzia ca aceste companii stiau de la bun inceput la ce expun fumatorii, insa n-au suflat in tot acest timp nici o vorba.

Integral in Cotidianul