O noua metoda de diagnosticare a cancerului intestinal, cu ajutorul luminii, ar putea fi disponibila in urmatorii ani, potrivit cercetatorilor de la Queen's University din Belfast.

Noua metoda implica utilizarea unui medicament fotosensibil, care este atras cu precadere de celulele canceroase din intestin. Medicamentul este introdus in organism, dupa care, pe zona cercetata este aplicata o lumina albastra. Aceasta lumina activeaza medicamentul, iar celulele bolnave devin rosii, informeaza bbc.co.uk.

Aceasta tehnica permite identificarea cu usurinta a tesuturilor anormale, tesuturi care ar trece neobservate in conditiile utilizarii metodelor obisnuite.

Cercetatorii de la Universitatea din Belfast sustin ca momentan incearca sa identifice o metoda de introducere a acestui medicament fotosensibil direct in colon, evitand astfel aparitia unor efecte adverse.

''Aceasta metoda poate creste sansele unei diagnosticari corecte a canceruluii intestinal intr-un stadiu incipient, ceea ce poate fi vital, pentru acesti pacienti'', a precizat coordonatorul echipei de cercetatori, profesorul Rzan Donnelly.

Romantica