Ouale, carnea de pui si laptele contin substante care dau energie, in timp ce ciocolata si scortisoara au rol de afrodiziac.

Alimentele pot influenta compozitia chimica din creier si dispozitia, inclusiv nivelul de atentie si perceptia durerii. Neurotransmitatorii din sistemul nervos sunt responsabili de informatii precum „Sunt satul“ sau „Sunt foarte afectat de aceasta situatie“. Specialistii citati de site-ul www.iVillage.com va ofera o lista cu alimentele care va binedispun.

Peste si branzeturi. Alimentele care contin proteine sunt transformate in aminoacizi in timpul digestiei. Un aminoacid numit tirosina creste producerea unor neurotransmitatori precum dopamina. Acestia sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a ridica nivelul de concentrare si energie. Alimentele bogate in proteine sunt pestele, carnea de pui, ouale, branzeturile sau laptele. „Si bananele ne binedispun, tot datorita proteinelor“, afirma Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Orez si cereale. Consumul de carbohidrati favorizeaza eliberarea insulinei in sange. Aceasta elimina toti aminoacizii din organism, mai putin pe cei numiti triptofan. Odata ajunsi in creier, acestia sunt transformati in serotonina, un neurotransmitator care reduce durerile, scade pofta de mancare, induce o stare de liniste si somnul. Studiile au aratat ca aceia care tin dieta devin deprimati in doua saptamani de la inceperea ei, adica intr-un interval in care nivelul serotoninei a scazut din cauza consumului mic de carbohidrati. Alimentele sanatoase care contin carbohidrati sunt painea din faina integrala, orez, cereale si fructe.

Integral in Evenimentul Zilei