Mentineti-va in forma daca doriti sa va feriti de cancer si hraniti-va cat mai natural, asa cum au facut oamenii mii de ani. Sunt sfaturi pe care vi le dau medicii oncologi si profesorii in nutritie. Acestea se regasesc, de asemenea, intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

1. Nu va ingrasati. Incercati sa va mentineti o greutate normala a corpului. In cazul adultilor, indicele de masa corporala, care se calculeaza impartind greutatea corpului, exprimata in kilograme, cu patratul inaltimii, trebuie sa fie intre 21 si 23. Cancerul de san, de col, de endometru si de colon sunt tipuri de afectiuni puse cel mai frecvent in legatura cu excesul de grasime.

2. Fiti activi! Daca nu practicati un sport cu regularitate, incercati macar sa va miscati cel putin 30 de minute pe zi. Puteti sa faceti jogging ori sa va plimbati in ritm alert, cel putin o jumatate de ora, zilnic. Pentru a deveni mai activi, este suficient pentru inceput sa limitati privitul la televizor.

3. Renuntati la sucuri si fast-food. Bauturile dulci si acidulate, consumate zilnic, va pot aduce pana la cinci kilograme in plus, iar mancarea fast-food, pe langa faptul ca va ingrasa, va predispune unor afectiuni gastroenterologice si va mareste colesterolul din sange peste limite. Dintre carnurile procesate, specialistul oncolog va sugereaza sa va feriti in special de parizer.

4. Imbogatiti dieta cu vegetale si cereale. Mancati cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi. Cerealele neprocesate sunt excelente pentru preventia cancerului. Cat despre cartofi si alte alimente care contin amidon, evitati-le, pe cat posibil.

Evenimentul Zilei