Specialistii spun ca, netratata, boala poate duce rapid la aparitia cirozei si a cancerului hepatic

Aproximativ un milion de romani sufera de hepatita cronica B. Specialistii afirma ca boala poate ramane ascunsa mult timp.

Desi exista multe tulburari ale ficatului provocate de virusuri, boli genetice, obezitate sau consum de alcool, hepatita cronica B este una dintre cele mai frecvente infectii ale ficatului.

Ea este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice: febra, stari de oboseala, dureri musculare, lipsa apetitului, piele sau ochi galbeni (icter). Din acest motiv, boala poate ramane nediagnosticata multi ani.

Sexul neprotejat, cale de transmitere

Virusul hepatitei B se transmite foarte usor de la o persoana infectata la alta persoana prin sange sau secretiile organismului. La risc crescut se afla cei care fac sex neprotejat, care folosesc in comun obiecte de igiena personala (periuta de dinti sau aparatul de ras) sau persoanele care calatoresc in tarile unde boala este foarte raspandita. Singurul mod de a afla daca o persoana are hepatita B este efectuarea unui test de sange.

In cazul unui rezultat pozitiv, medicul poate recomanda mai multe investigatii de specialitate pentru a afla cat de afectat este ficatul. "Netratata, boala conduce intr-un ritm de trei, patru ori mai rapid decat hepatita cronica C la ciroza hepatica si cancer hepatic", ne-a spus prof. Mihai Voiculescu, presedintele ARSF.

Integral in Adevarul