Accidentul cerebral ”loveste” la orice varsta. Atacul cerebral, care poate aparea si la tineri, este cea mai frecventa boala neurologica a romanilor, arata studiile de specialitate. Mai des intalnit la persoanele de peste 40 de ani, accidentul cerebral vascular, pe scurt AVC, apare din ce in ce mai des si la tineri. O persoana cu diabet ori hipertensiune, un fumator inrait si un impatimit al alcoolului au un risc mai ridicat de a face accident cerebral vascular decat o persoana care isi tine ”in frau” colesterolul si tensiunea cu ajutorul exercitiilor si al unei alimentatii echilibrate, scrie Adevarul.

Aparatul dentar invizibil, o solutie estetica pentru oamenii cu bani. Unul din doi adolescenti romani are nevoie de un tratament de corectie a danturii, conform celor mai recente statistici. Medicii incurajeaza purtarea aparatului dentar inca de la varsta de 12 ani, deoarece inaintarea in varsta modifica si conformatia fetei, iar indreptarea danturii se face mult mai greu. Pentru a evita disconfortul fizic si emotional specific adolescentilor, a aparut si in Romania un aparat dentar „invizibil”, de ultima generatie, care se muleaza perfect pe spatele dintilor, fara a fi observat din exterior, scrie Gandul.

Strategii antifumat cu efect. Romania este pe locul doi in Europa ca numar de fumatori. Cu toate acestea, masurile de preventie initiate de Ministerul Sanatatii sunt putine la numar, iar strategiile de limitare a fenomenului mizeaza, deocamdata, pe interdictii, nu si pe incurajari, sunt de parere specialistii in politici de sanatate publica. Infiintarea si respectarea zonelor unde fumatul este interzis, cresterea de pana la sapte ori a preturilor tigarilor si campaniile care conving tinerii ca fumatul este nociv sunt cele mai bune strategii pe care state din UE, si nu numai, s-au bazat pentru a-i face pe oameni sa renunte la tigari, scrie EvZ.

Alimente pentru viata lunga. Exista o serie de alimente-cheie, care introduse in alimentatie va prelungesc viata. Cele mai multe alimente “de viata lunga” sunt fructe si legume. Conform profesorului englez Gary Williamson, care le-a numit “alimente functionale”, acestea ar trebui introduse de fiecare dintre noi in dieta zilnica. Alaturi de rosii, broccoli si struguri, lista contine si mult mai popularele ceai, cafea si ciocolata, scrie Click.

Asa va dezmortiti la birou! Cel mai important lucru atunci cand petreceti multe ore pe scaun este sa va ridicati, o data la doua ore, sa faceti cativa pasi, sa inchideti putin ochii si sa respirati profund aer curat. Si exercitiile fizice sunt binevenite daca vreti sa scapati de stres si de durerile provocate de sederea indelungata pe scaunul de la birou, scrie Libertatea.