Secretul fericirii: sa ai cel putin 10 prieteni buni. In dragoste, doi inseamna o relatie, iar trei aglomeratie. Dar in prietenie, zece este numarul magic. Conform unei descoperiri recente, suntem fericiti daca putem considera cel putin zece oameni drept prieteni, in timp ce aceia cu cinci sau mai putini apropiati nu sunt multumiti de colectivul in care se afla. S-a descoperit ca cei mai multumiti au numerosi prieteni buni si isi gasesc constant unii noi. Desi nu se stie sigur daca prietenii sunt motivul pentru care suntem fericiti sau daca ne facem prieteni fiindca suntem fericiti, cercetatorii sunt convinsi ca relatiile apropiate trebuie intretinute, informeaza Romania libera.

Cand ploua ne ingrasam, cand sunt nori ne scarpinam! Ploaia ne ingrasa, norii ne fac sa ne scarpinam... Nu e o superstitie, ci doar o constatare a specialistilor care trag un semnal de alarma: clima ne influenteaza sanatatea! "Iarna este un anotimp in care sangele se subtiaza" - este doar unul dintre efectele schimbarilor de sezon, din ce in ce mai des invocate de oamenii de stiinta si de medici. Prognoza meteo: ploaie in averse. Avertisment: dureri de oase, mancarimi, HTA sau cateva kilograme in plus! Acesta ar fi un rezumat simplu al conexiunii dintre aspectul vremii si metobolism. Detaliile sunt cuprinse intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Aberdeen. Vremea rea predispune la ingrasare nu doar pentru ca starea de melancolie induce automat o lipsa de activitate, dar specialistii au descoperit ca lipsa soarelui mareste deficitul de vitamina D din organism, influentand in mod direct nivelul hormonului numit leptina, care transmite spre creier "mesajul ca stomacul este plin". Conform statisticilor, persoanele obeze produc o cantitate cu 10% mai mica de vitamina D decat persoanele normoponderale. Aceeasi vitamina se pare ca are un rol esential si in cancer, apreciindu-se ca ajuta la stoparea sau incetinirea cresterii in dimensiuni a unor formatiuni tumorale, scrie Romania libera.

Obezitatea, tratata cu guma de mestecat? Cercetatorii britanici sustin ca au descoperit leacul obezitatii: guma de mestecat. Nu este vorba de banala guma pe care o gasim la orice magazin, ci de una speciala. Obezitatea ar putea fi tratata cu o guma de mestecat speciala, care confera senzatia de satietate. Aceasta e concluzia cercetatorilor de la Imperial College din Londra. Ei au descoperit ca la obezi scade nivelul de polipeptida pancreatica (hormonul care creeaza senzatia de satietate). Astfel creste apetitul si, in consecinta, greutatea corporala, informeaza Libertatea.

O cana de ceai va face mai prietenosi cu strainii. Prima impresie lasata unei persoane straine ne intereseaza cu siguranta pe fiecare dintre noi. Ne alegem hainele cu atentie, ne urmarim fiecare gest si utilizam doar cuvintele care ni se par potrivite pentru acea "tinta". Trebuie doar sa le oferiti persoanelor straine cu care discutati o cana cu ceai sau ciocolata calda. De ce? Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca ne simtim mult mai apropiati de un strain daca avem o bautura calda in maini. Descoperirea savantilor ar putea explica, in sfarsit, de ce le oferim oaspetilor o bautura calda atunci cand intra in casa noastra, scrie Libertatea.

Acupunctura poate ajuta la regenerarea ficatului. Inainte de inceperea unui tratament traditional pentru regenerarea tesutului hepatic este necesar sa cunosc starea actuala a ficatului. Procesul de regenerare este posibil in cazul stea­tozei hepatice (popular - ficat gras) si a stadiilor incipiente de ciroza. Consumul excesiv de alcool, chiar si pentru perioade scurte de timp, afec­teaza negativ si creierul, prin atrofie­rea tesutului cerebral. In functie de rezultatul diagnosticului, voi putea stabili concentratiile de extract necesare si frecventa procedurilor de acu­punctura, informeaza Libertatea.

Sughitul persistent poate fi cauzat de tumori esofagiene. Sughitul este un act involuntar ce apare din cauza unor iritatii nervoase provenite din mediul aparatului digestiv, mentioneaza medicii. „Nervii iritati produc contractia muschiului diafragm. Acest simptom apare mai frecvent dupa consumarea unor alimente iritante pentru stomac, ca de exemplu ardei iute, piper, bauturi alcoolice concentrate, medicamente sau dupa o alimentatie abundenta. Sughitul aparut dupa consumarea acestor tipuri de alimente este usor, din punct de vedere clinic. Acesta poate dura pana la doua zile maximum si nu provoaca dureri de cap sau de stomac”, afirma prof. dr. gastroenterolog Carol Stanciu. Specialistul mai precizeaza ca sughitul devine o adevarata problema atunci cand durata acestuia depaseste cele doua zile, pentru ca in acest caz sughitul are cauze severe, relateaza Gandul.