Medicament revolutionar pentru diabet, lansat si in Romania. Un nou medicament contra diabetului zaharat de tip 2, numit Byetta, a fost lansat, ieri, in Romania, de catre compania Eli Lilly. Evenimentul a coincis cu Ziua Mondiala a Diabetului. Medicamentul face parte dintr-o noua clasa terapeutica, este prescris in 12 tari europene si va fi inclus pe lista de gratuitati.Costul lunar al unui tratament cu Byetta ajunge la 88 de euro. Produsul reuseste sa aduca glicemia la valori normale, ajuta la o instalare mai rapida a senzatiei de satietate si contribuie la scaderea in greutate. „Tratamentul cu acest medicament are la baza un concept revolutionar. Prin mecanisme hormonale, glicemia pacientilor este reglata la valori normale“, a declarat medicul Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, noteaza EVZ.

Gravidele care sufera de anxietate nasc copii depresivi. Femeile care sufera de probleme psihice sau depresii in timpul sarcinii transmit aceste afectiuni si copiilor, sustin cercetatorii britanici. Specialistii de la Societatea Britanica de Psihologie au analizat comportamentul a 180 de familii timp de 16 ani, perioada in care au constatat ca starea psihica precara a mamei afecteaza foarte serios sanatatea copilului. Oamenii de stiinta mentioneaza ca starea de anxietate este transmisa copilului, iar acesta va avea probleme emotionale grave de-a lungul vietii. Gradul de exprimare este, de asemenea, afectat in cazul copiilor care se nasc din mame deprimate, spun cercetatorii britanici. In astfel de situatii, potrivit studiului, copiii nu isi mai pot exprima dorintele, trairile si sentimentele, scrie Gandul.

Coacazele negre, remediu impotriva Alzheimerului. Coacazele negre pot reduce riscul aparitiei Alzheimer, pentru ca aceste fructe contin proprietati care protejeaza creierul, afirma cercetatorii de la Institutul de Cercetare Scotian Crop. Coacazele, mentioneaza oamenii de stinta, contin si anumite substante care ar putea ajuta la tratarea dementei. Specialistii scotieni afirma ca aceste cercetari sunt abia la inceput, iar compusii bioactivi din aceste fructe ar putea fi capabile sa reduca riscul de aparitie a bolii Alzheimer, informeaza Gandul.

Plantele modificate genetic au efecte toxice. Ingineria genetica, folosita pe scara larga pentru cresterea substantiala a productiei de alimente necesare consumului, are si reversul medaliei: imbolnavirea organismului in timp. Potrivit unui articol interesant din "Revista romana de bioetica", denumit "Organismele modificate genetic – o tehnologie controversata", "ingineria genetica este ansamblul de tehnici care permit fie introducerea in patrimoniul genetic al unei celule a uneia sau mai multe gene «de interes», fie codificarea expresiei unor gene prezente. Genele transferate se numesc «transgene», iar produsele obtinute sunt organisme modificate genetic sau organisme transgenice", scrie Romania libera.

Parul alb, readus la culoarea initiala fara vopsea? Persoanele carora le-a albit parul din cauza stresului sau a unei boli si-ar putea “restaura” coloristic podoaba capilara fara sa fie nevoite sa recurga la vopsit. Cercetatorii britanici si germani folosesc o molecula numita K(D)PT pentru a stimula pigmentul responsabil de colorarea parului, pentru a reface culoarea initiala, informeaza BBC. Oamenii de stiinta au subliniat insa ca studiul este la inceput, ca metoda nu a fost testata pe oameni si ca albirea naturala a parului nu va putea fi oprita. Pentru a stimula pigmentii prezenti in parul albit, dar care nu isi mai fac datoria, expertii au sintetizat o molecula care exista in natura si care este foarte asemanatoare acelor hormoni produsi de corpul uman care stimuleaza pigmentul numit melanina, noteaza Romania libera.

Gutuile scad colesterolul. Acest fruct, bogat in vitaminele A, B si C, saruri minerale si acizi organici, reduce colesterolul si previne bolile cardiovasculare. De asemenea, gutuile ajuta organismul sa elimine substantele toxice. Aceste fructe pot fi consumate in stare proaspata sau sub forma de peltea, nectar, dulceata, compot ori ca garnitura la preparatele din carne, scrie Adevarul.

5 metode simple de a scapa de durerile de spate. Specialistii sustin ca, in medie, 8 din 10 oameni sufera de dureri de spate pe parcursul vietii. In mod special, femeile sunt cele mai predispuse la afectiuni reumatice si dureri osoase. Explicatia consta in faptul ca femeile obisnuiesc sa poarte pe umar genti uneori destul de grele, sa duca povara unei sarcini sau sa tina in brate bebelusul. Pentru cei care sunt in situatia de a se confrunta cu o durere de spate sau doar pentru a se informa in aceasta privinta, experta Samantha Heller, de la publicatia "Health Magazine" face cinci recomandari rapide si usoare pentru a scapa de acest tip de durere: 1) Stati pe scaun cu spatele drept; 2) Consumati cat mai des spanac si broccoli; 3) Reduceti cantitatea de lucruri pe care le purtati in geanta de umar; 4) Dormiti intr-o pozitie corecta si 5) Intariti-va muschii abdominali, informeaza Romania libera.