Suplimentul oaselor tari. Consumul de vitamina D inca din primele saptamani de viata ajuta organismul sa asimileze calciul. In lipsa ei, pot aparea fracturi. Jumatate din populatia globului sufera de un deficit de vitamina D din cauza alimentatiei sarace in peste, galbenus de ou sau ficat, dar si pentru ca se expune prea putin la soare. In lipsa vitaminei D, organismul nu poate absorbi calciul, mineral esential pentru sanatatea oaselor, favorizand aparitia osteoporozei si a fracturilor. Peste 85% dintre cei care sufera de osteoporoza au deficit de vitamina D, anunta EVZ.

De ce este bine sa bem lapte la cutie? Daca va place laptele, este indicat sa va asigurati ca acesta este pasteurizat. Produsele UHT sunt mai igienice, mai sanatoase si mai usor de pastrat. V-ati saturat de fiertul laptelui? Cumparati numai din cel ambalat la punga, iar acesta nu rezista decat ca- teva zile? Dr. Aurelian Ranetti, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Spitalul Militar Central, ne-a spus de ce laptele UHT, ambalat la cutie de carton, este considerat cel mai igienic si cel mai sanatos, scrie Libertatea.

Bauturile calde previn raceala. Bauturile calde, in special ceaiurile de mar si de coacaze negre, baute in perioada iernii, previn aparitia unei raceli, mentioneaza cercetatorii de la Universitatea Cardiff. Oamenii de stiinta sustin ca milioane de indivizi racesc, in fiecare an, mai ales in timpul sezonului rece. O simpla bautura calda de fructe creeaza organismului o bariera impotriva virusurilor care duc la aparitia racelii, sau chiar a gripei, precizeaza specialistii. Totodata, ceaiurile creeaza si o mai buna rezistenta a corpului in fata frigului, pentru ca, odata ajuns in stomac, lichidul cald este transmis intregului corp, se arata in studiu, informeaza Gandul.

Economiseste cand mergi dupa cadouri. Perioadele de sarbatori sunt pline de caldura sufleteasca, dragoste de semeni si generozitate. Simti nevoia sa daruiesti, sa fii ospitalier si sa ii faci fericiti pe cei dragi. Pe principiul “dar din dar se face rai” vei petrece sarbatori de neuitat, dar pe care le vei plati mult timp dupa ce sezonul a trecut. Cadouri, felicitari, urari, petreceri, mese in familie, toate acestea depasesc cu mult bugetul tau. Si ce e mai rau, prinsi fiind de spiritul sarbatorilor, nu vei observa cheltuielile la timp, noteaza Click.

Alunele reduc riscul de infarct. Nucile sunt bogate in substante anti-inflamatoare si in antioxidanti, dar si in vitamina E. Alunele contin substante benefice pentru metabolism. Alunele si nucile reduc riscul aparitiei bolilor de inima, sustin cercetatorii spanioli. Acestia mentioneaza ca uleiul acestor fructe este mult mai benefic pentru organism, chiar mai bun decat cel al maslinelor mediteraneene. „Lucrul cel mai surprinzator pe care l-am constatat a fost ca aceste fructe contin substante benefice pentru metabolismul nostru, iar uleiul acestora nu duce in nici un caz la luarea in greutate, pentru ca atat nucile cat si alunele contin foarte putine kilocalorii”, spune dr. JoAnn Manson, coordonator al studiului, anunta Gandul.

Radicalii liberi provoaca imbatranirea organismului. Alimentatia dezechilibrata si dezordonata, mediul poluat, aditivii ascunsi din alimente, fumatul deschid calea pentru substante daunatoare, toate acestea contribuie la stresul oxidativ, la eliberarea de radicali liberi. Acestia sunt vinovati de aparitia bolilor cronice. Medicii explica motivele accelerarii procesului de imbatranire. "Orice materie este alcatuita din atomi. Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care, pe langa protoni si neutroni, au si electroni, insa impari. Stabilitatea moleculelor este conferita de numarul par de electroni. In consecinta, o data formati, acesti radicali inalt reactivi vor incerca sa preia un electron de la o alta molecula. Astfel, ei declanseaza un atac nemilos asupra altor celule, generand implicit o reactie in lant, asemeni unui joc de domino, extrem de nociv pentru organism, scrie Romania Libera.

Beneficiile cerealelor integrale. Graul, secara, orezul brun si porumbul ofera energie organismului si ajuta la arderea kilogramelor in exces. Consumate la fiecare mic dejun, cerealele regleaza tranzitul intestinal si scad glicemia. Studiile arata ca femeile care le consuma frecvent au un risc cu 30 la suta mai mic de a se ingrasa. Prin continutul mare de fibre si prin absenta colesterolului, cerealele integrale accelereaza tranzitul intestinal si modifica microflora intestinala. Specialistii apreciaza ca un consum frecvent de cereale contribuie la scaderea in greutate si la reducerea nivelului zaharului din sange. Cerealele integrale sunt sarace in grasimi si in colesterol si bogate in acizi grasi esentiali, fosfor si complexul de vitamine B, scrie Adevarul.