Curcan si vanat, in loc de porc. Obisnuitul porc de la masa de Craciun poate fi inlocuit cu preparatele din vanat, curcan ori peste, daca tineti la sanatate sau aveti deja afectiuni care nu va permit sa consumati o astfel de carne. Chiar daca au preturi piperate, delicatesele din curcan sau vanat sunt mai sanatoase, mai dietetice, mai hranitoare si se digera mai usor. Fata de carnea rosie (cea de porc), cea neagra, de vanat, si cea alba, de peste, au mai multe vitamine, contin mai putina grasime si sunt bogate in proteine de calitate superioara, scrie EvZ.

Persoanele care vorbesc la masa se pot balona. Nu numai alimentele grase sau condimentate va pot crea probleme digestive la masa de Craciun, ci si felul in care mancati. Medicii specialisti atentioneaza ca persoanele care vorbesc in timp ce mananca risca sa inghita aer odata cu alimentele si sa se baloneze. „Dupa masa, la aceste persoane apare aerofagia - acea senzatie de balonare, de «prea plin», de marire a stomacului si, ulterior, de regurgitatie”, explica prof. univ. dr. Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie. La fel patesc si cei care mananca foarte repede si nu stau la masa mai mult de 10-15 minute, spune specialistul, potrivit Gandul.

Cum sa mancam inteligent de sarbatori. Dr. Mihaela Bilic, autoarea cartii „Traiesc, deci ma abtin”, ne da cateva ponturi despre cum, cat si ce ar trebui sa mancam de sarbatori. Masa traditionala de Craciun are efecte nedorite asupra corpului nostru: kilograme in plus, senzatii de balonare si uneori indigestii. Nutritionista recomanda sa consumati cu moderatie produsele traditionale, mai ales daca ati tinut post o perioada mai lunga. „In mod normal, trecerea de la alimentele de post la cele bogate in proteine, lipide si glucide trebuie sa se faca progresiv, dar acest lucru se intampla rar”, spune dr. Mihaela Bilic, potrivit Cotidianul.

Purtatul caciulii nu va apara de frig. Cea mai mare parte a caldurii corpului nu se pierde la nivelul capului, arata mai nou cercetatorii americani. In plus, numarul sinuciderilor nu creste de Sarbatori, iar mesele bogate seara nu ingrasa excesiv, sustin cercetatorii Rachel Vreeman si Aaron Carroll de la Universitatea din Indiana, SUA, care au incercat sa desfiinteze cele mai cunoscute mituri, scrie Adevarul.

Oamenii in varsta reusesc sa treaca mai usor peste momentele grele. Persoanele ajunse la varsta pensionarii reusesc sa treaca mai usor peste momentele grele, sustin cercetatorii de la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii. Acestia precizeaza ca persoanele in varsta au un sistem nervos foarte bine dezvoltat care ii protejeaza de lucrurile negative. Mai mult, varstnicii au capacitatea de a-si controla emotiile si de a pastra sau nu diferite amintiri, scrie Gandul.