Vindecarea este dependenta de comunicarea dintre medic si pacient. Comunicarea slaba dintre pacient si medic este astazi primul impediment in succesul unui tratament corect. Pentru a veni in ajutorul pacientilor medicul Ionut Corbea ofera cateva recomandari. Informati medicul despre conditiile speciale pe care le puteti avea (de exemplu, sarcina, intoleranta la anumite alimente); urmariti-va simptomele – ordinea aparitiei lor este foarte importanta, chiar daca gravitatea difera (exemplu – puteti vedea putin dublu obiectele aflate lateral, ceea ce ca nu pare grav, si apoi sa apara o durere de cap foarte mare, ceea ce pare grav, scrie Romania Libera.

Alimentatia echilibrata va fereste de obezitate. Obezitatea este, pe langa astm, una dintre afectiunile cel mai des intalnite in tarile dezvoltate. Cand aportul de energie (mancarea si bautura consumate) depaseste necesarul zilnic de nutrienti al organismului apare supraponderalitatea, urmata apoi de obezitate. Aceasta poate duce, in timp, la boli de inima, diabet, afectiuni ale aparatului respirator, ale arterelor si articulatiilor, scrie Libertatea.

Marul are actiune antibacteriana. Fructul din "pomul vietii" este bogat in vitamine si substante minerale. Consumul de mere este recomandat in multe infectii si chiar boli ale arterelor. Marul contine o bogatie de substante care intretin viata. In compozitia sa se gasesc pectine, taninuri, saruri de calciu, sodiu, fier, potasiu si o serie de vitamine cu rol important in sanatatea organismului – A,B,C si vitamina PP in partea externa a fructului, scrie Romania Libera.

Tratamentele hormonale afecteaza creierul. Tratamentele hormonale administrate in mod traditional femeilor aflate la menopauza intensifica procesul de distrugere a tesuturilor cerebrale, care apare in mod normal in urma inaintarii in varsta, potrivit unui studiu american, publicat in revista Neurology. La studiu, care a durat opt ani, au participat 1.400 de voluntare, ale caror creiere au fost examinate prin intermediul imagisticii prin rezonanta magnetica (RMN). Investigatiile, efectuate la inceputul si sfarsitul studiului, demonstreaza o usoara micsorare a volumului creierului femeilor care au urmat aceste tratamente hormonale. Aceasta scadere afecteaza doua zone vitale pentru gandire si memorie, lobul frontal si hipocampusul, crescand riscul de aparitie a dementei, scrie Romania Libera.

Starea de spirit modifica pofta de mancare. Persoanele cu tulburari psihice grave pot avea un apetit exagerat sau se pot simti vinovate de fiecare data cand mananca. Comportamentul alimentar este direct conditionat de starea psihica, spun specialistii. In unele cazuri, traumele psihice pot duce la extreme: anorexie sau bulimie, scrie Adevarul.

Televizorul dauneaza grav sanatatii copiilor. Copiii care petrec mai mult de doua ore in fata televizorului isi pun sanatatea in pericol, sustin cercetatorii de la Universitatea NSW din Sydney. La studiu au participat 2.750 de copii cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani. Oamenii de stiinta s-au dus prin scolile primare si licee pentru a-i supune pe elevi unor teste. Unul dintre ele a constat in completarea unui chestionar despre activitatile extrascolare. Dupa care, elevii au fost supusi unui control medical de rutina, pentru a se putea vedea inaltimea, greutatea si masa musculara. La ultimul test, copiii au trebuit sa faca cateva miscari de aerobic si apoi sa alerge, dupa care le-au fost masurata tensiunea si au fost intrebati daca erau sau nu obositi, scrie Gandul.