Stresul din copilarie duce la o sanatate precara la maturitate. Conform unui nou studiu realizat de Universitatea Wimsconsin- Madison, copiii care sunt supusi unor factori de stres puternic sunt predispusi sa aiba o sanatate precara la maturitate. Autorii acestui studiu au descoperit la mai multi adolescenti care au suferit in copilarie de abuz fizic sau au petrecut o perioada intr-un orfelinat, ca au anumite deficiente ale functiilor imunitare, scrie Libertatea.

Ce trebuie sa mananci inainte si dupa sala. Persoanele care merg la sala au nevoie de o alimentatie diferita inainte si dupa antrenamente, pentru a putea face fata efortului fizic. Fie ca vrem sa ne crestem masa musculara, sau doar sa ne intretinem corpul, specialistii spun ca persoanele care merg la sala trebuie sa manance inainte de antrenamente alimente usor de asimilat, dar bogate in carbohidrati, scrie Gandul.

Puiul de somn, mama sanatatii. Dintotdeauna, “puiul de somn” a avut o presa proasta, mai ales in randul patronilor – mai putin in tarile mediteraniene, unde siesta ramane o institutie respectabila si, in mare parte, respectata – indeosebi printre comercianti. Un jurnalist de la ziarul britanic The Guardian a trecut in revista o serie de studii recente care demonstreaza ca cei care trag un pui de somn dupa-amiaza isi fac un mare bine, pentru ca daca atipesti pret de cateva minute imediat dupa ora pranzului sau putin mai tarziu, ti se imbunatateste atat acuitatea mentala cat si starea generala de sanatate, scrie Romania libera.

Cafeaua creste riscul leucemiei. Un nou studiu realizat de doctorul Marcus Cooke araratat ca orice fel de consum de cafea in timpul sarcinii creste riscul ca bebelusul sa dezvolte leucemie. Dupa ce in trecut cafeina a fost relationata cu cancerul pancreatic si de ficat, acum s-a descoperit ca aceasta substanta poate trece prin peretele uterului feminin si provoaca modificari dramatice asupra ADN-ului, scrie Libertatea.

Femeile si obezii, predispusi la calculi biliari. Persoanele care consuma in exces grasimi si alcool risca sa dezvolte, in timp, pietre la bila. Peste 25 la suta din persoanele de peste 50 de ani au calculi biliari. Deoarece in majoritatea cazurilor astfel de probleme sunt trecute cu vederea, riscul de complicatii este mare. O femeie din trei si un barbat din cinci pot suferi la un moment dat de litiaza biliara (pietre la nivelul vezicii biliare). Afectiunea este mai frecvent intalnita la femei, deoarece hormonii feminini (estrogeni) cresc nivelul colesterolului din vezica biliara. Calculii se formeaza prin cristalizarea acestui colesterol in exces, scrie Adevarul.