„Maneca“ din plastic buna pentru slabit. Un dispozitiv care se introduce pe gura in intestinul subtire impiedica absorbtia alimentelor si ii ajuta pe obezi sa slabeasca rapid. Un aparat din plastic alunecos sub forma de maneca ce subtiaza intestinul si impiedica organismul sa absoarba caloriile ar putea fi in curand disponibil pentru persoanele obeze. „Maneca“ este inserata in intestinul subtire unde limiteaza cantitatea de alimente care trebuie digerata, sustin cercetatorii americani, citati de publicatia „Daily Mail“, scrie EVZ.

Copiii care au telefoane mobile prezinta un risc de 43 la suta mai mare de a fi loviti de o masina. Copiii care vorbesc la telefonul mobil se confrunta cu riscuri mai mari de a fi loviti de o masina in timp ce traverseaza strada, sustin cercetatorii americani de la Universitatea Alabama din Birmington. Oamenii de stiinta spun ca, desi aceste telefoane prezinta numeroase avantaje pentru familie, ele reprezinta si un mare risc. Atunci cand copiii folosesc functiile multioperationale in timp ce vorbesc la telefon, capacitatile lor cognitive sunt reduse si nu mai sunt atenti la activitatile potential periculoase, precum traversatul strazii, adauga specialistii, anunta Gandul.

Hrana care protejeaza creierul. Dieta care contine peste, cereale integrale, polen, seminte si citrice imbunatateste memoria. Consumul zilnic de nuci si de afine protejeaza creierul de efectele nocive ale stresului. Pentru imbunatatirea memoriei, e indicata radacina de ghimbir, adaugata in salate. Cea mai importanta sursa de energie pentru creier este glucoza, dar si proteinele si lipidele sunt esentiale pentru buna lui functionare. Din pacate, resursele naturale ale creierului sunt modeste, astfel incat acesta trebuie sa-si ia energia din alimentatie, noteaza Adevarul.

Perele, recomandate cardiacilor. Studii recente au aratat ca perele au o serie de efecte terapeutice, fiind bune pentru hipertensivi si pentru cei care sufera de afectiuni renale. Intrucat consumul de pere poate duce la scaderea hipertensiunii arteriale, medicii le recomanda cardiacilor sa le includa in alimentatia zilnica. Totodata, aceste fructe sunt eficiente pentru hidratarea gatului, oprirea tusei, precum si in protectia ficatului. Le sunt indicate si persoanelor care sufera cu rinichii, informeaza Libertatea.

Una din trei femei sufera de osteoporoza. Una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani sufera o fractura din cauza osteoporozei, iar unul din cinci barbati de peste 50 de ani, care a avut o fractura de sold din cauza aceleiasi boli, va muri in primul an - acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu privind osteoporoza, realizat in toamna anului 2008, si prezentat ieri. Potrivit cercetarii intreprinse de catre Fundatia Internationala pentru Osteoporoza, impreuna cu alte doua companii, osteoporoza a devenit o problema de sanatate publica, ce afecteaza 200 de milioane de oameni din intreaga lume. „In Uniunea Europeana, la fiecare 30 de secunde are loc o fractura osteoporotica. 40% dintre pacientii care au suferit o astfel de fractura nu mai pot merge singuri, iar 60% dintre ei au nevoie, in primul an, de un insotitor”, atentioneaza prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog, la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon din Capitala, citat de Gandul.

Testul care prevestește cancerul. Un nou test de saliva creat de cercetatorii englezi va ajuta femeile sa descopere din timp daca vor face pe viitor cancer la san, chiar inainte ca tumoarea sa-si fi facut simtita prezenta in organism. Testul genetic masoara cu precizie riscul de a dezvolta tumori maligne, pe baza analizei variatiilor a sapte gene din organism si a factorilor de risc, precum stilul de viata, scrie Adevarul.

Broccoli este bun pentru fumatori. Riscul de aparitie a cancerului pulmonar la fumatori poate fi redus considerabil printr-o alimentatie bogata in broccoli. Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta din SUA. S-a descoperit ca, atat in cazul fumatorilor, cat si in cel al fostilor fumatori, includerea in alimentatie a legumelor din familia crucifere, precum broccoli si varza, duce la diminuarea considerabila a riscului de aparitie a cancerului pulmonar, scrie Libertatea.