Sindromul care anunta diabetul. Burta „de bere“ si tensiunea mare sunt primele semne ale sindromului metabolic. Acest sindrom este cea mai frecventa tulburare endocrina a romanilor in intervalul de varsta 30-40 de ani. Netratat, favorizeaza aparitia bolilor cardiace si a diabetului. Sindromul metabolic se manifesta la inceput, la barbati, cu obezitate in jurul taliei (burta „de bere”) si este cel mai frecvent intalnit la 30-35 de ani. „Netratat, duce la boli cardiace si la diabet. In cazul romancelor, sindromul este intalnit in jurul varstei de 35 de ani si se asociaza cu fertilitate scazuta”, explica endocrinologul Corin Badiu, de la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, Bucuresti, noteaza Adevarul.

Copiii indopati cu televiziune devin depresivi in adolescenta. Narcisa Iorga, membru CNA, spune ca baietelul ei Vlad petrece cel mult patru ore in fata televizorului. TV-ul afecteaza functiile cognitive si dezvoltarea emotionala a individului. Copiii care petrec mai mult de cinci ore in fata televizorului risca sa devina depresivi la adolescenta, sustin cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pittsburgh. Oamenii de stiinta au analizat, la debutul studiului in 1995, timpul petrecut de 4.142 de adolescenti care nu aveau depresii urmarind emisiuni TV, jucand jocuri pe calculator sau ascultand emisiuni radio, in conditiile in care, la momentul respectiv, DVD-urile si internetul nu erau folosite, scrie Gandul.

Durerile de cap, urmarite cu jurnalul si tensiometrul. Ca sa identificati mai usor cauzele aparitiei migrenelor, scrieti despre ele intr-un jurnal si tineti in casa un tensiometru. Tensiunea foarte crescuta ori foarte scazuta, oboseala, stresul, sinusurile infundate ori chiar vremea rece pot da dureri puternice de cap. Medicii spun ca este destul de greu sa identifice factorul principal care declanseaza migrenele, mai ales ca pacientii obisnuiesc sa dea vina in special pe alimentatie. In cazuri mai rare, dar si mai grave, tumorile pe creier pot declansa astfel de dureri. O metoda buna pentru a identifica cauza durerilor puternice de cap este sa tineti un jurnal, recomanda specialistii de la American Headache Society, scrie EVZ.

Vitamina D, obligatorie in primele 18 luni de viata. Copiii care au o alimentatie bogata in proteine si vitamine nu au nevoie si de suplimente alimentare, sustin cercetatorii de la Universitatea de Medicina din California. Oamenii de stiinta considera ca micutii hraniti bine au in organism nutrientii necesari pentru o singura zi. „Acesti copii sunt echilibrati, iar suplimentele de vitamine sunt absolut inutile, ba mai mult, acestea pot dauna organismului daca sunt luate in mod abuziv, scrie Gandul.

Ceaiul de salvie trateaza guturaiul. Ceasca de sanatate. Salvia, cunoscuta in popor sub numele de jales bun, serlai sau salcam boieresc, poate fi folosita intr-un spectru foarte larg de afectiuni, de la guta, diabet, abcese dentare si dischinezii biliare, pana la atacuri de apoplexie. In timpul iernii, salvia este foarte eficienta in tratamentul afectiunilor respiratorii: guturai si tuse persistenta, insotita de stari subfebrile, noteaza Adevarul.

Broccoli in stare cruda ajuta fumatorii. Beneficiile legumelor din familia crucifere, precum broccoli si varza, actioneaza in cazul fumatorilor si al fostilor fumatori, diminuand considerabil riscul de aparitie a cancerului pulmonar, arata un studiu britanic. In randul fumatorilor si al fostilor fumatori, efectele protectoare ale cruciferelor s-au tradus printr-o scadere a riscului de imbolnavire de la 20% la 55%. Broccoli a redus riscul de aparitie a carcinoamelor ce afecteaza celulele mici si a tumorilor scuamoase, cele doua subtipuri de cancer pulmonar in forma lui cea mai agresiva, care-i afecteaza de obicei pe fumatorii inveterati, scrie Libertatea.