Cum se poate intarzia imbatranirea coloanei Riscul de a avea dureri de spate este mult mai mic pentru persoanele active, care fac sporturi precum inotul sau fitnessul.Kilogramele in plus, care se acumuleaza mai ales pe burta, dezechilibraza coloana vertebrala si pot cauza dureri mari de spate, avertizeaza ortopezii. De altfel, statisticile arata ca durerile de spate in zona lombara si cervicala reprezinta o problema foarte frecventa de sanatate, de care sufera patru din cinci persoane. Pentru o buna stabilitate a coloanei, doctorii va sfatuiesc sa intariti si muschii fesieri. „Coloana nu este sustinuta doar din fata, ci si din spate”, aminteste medicul Dia Ahmad. Durerile de spate pot fi intermitente sau constante si pot avea cauze multiple: o miscare facuta gresit, o cazatura, un exercitiu executat prost. „Cand ridicati un obiect de pe podea, de exemplu, este bine sa indoiti genunchii si abia apoi sa va intindeti dupa el”, explica medicul Dia Ahmad. Cand mutati mobila, este important sa tineti greutatea cat mai aproape de corp. „Cu cat veti fi cu centrul de greutate mai departe, cu atat muschii vor fi mai solicitati”, exemplifica Dia Ahmad, scrie EvZ.

Cum sa ne mentinem silueta in functie de activitatea de la serviciu Persoanele care petrec cel putin opt ore in fata calculatorului, iar singurul moment in care este depus efortul fizic este vizita la toaleta trebuie sa evite pe cat posibil alimentele grase, dulci si bogate in kilocalorii. „O persoana care are o profesie sedentara nu va putea niciodata sa depuna acelasi efort fizic asemeni celui care lucreaza la camp sau practica un sport de performanta”, spune dr. Tiberiu Viorel Mogos, de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Paulescu”. Nutritionistul adauga ca persoanele care isi aleg un serviciu „sedentar” trebuie sa isi limiteze alimentatia la jumatate. „Tinand cont ca mancam mai putin, nu trebuie sa uitam ca trebuie sa existe un echilibru caloric”, adauga dr. Mogos Potrivit acestuia, orice dezechilibru alimentar duce la ingrasare. Mai mult, persoanele active trebuie sa aiba o dieta bogata in glucide, pentru ca acestea ofera organismului energia necesara. Dieta bazata mai mult pe grasimi nu este recomandata ambelor categorii de persoane. Pentru ca se ard greu, grasimile consumate in exces duc la cresterea nivelului de colesterol din sange, afirma Gandul.

Spalatul vaselor diminueaza stresul Dupa o zi incarcata la locul de munca, activitatile domestice usoare precum spalatul vaselor, calcatul sau aranjatul rufelor pot diminua stresul, considera psihologii. Specialistii spun ca de cele mai multe ori energiile negative acumulate peste zi se rasfrang asupra persoanelor apropiate sau asupra familiei, desi cei din jur nu au nici o vina. „Important este ca, inainte de a ne apuca de spalat, gatit sau calcat, sa acordam cel putin o jumatate de ora sufletului nostru. In acest timp putem asculta muzica sau lectura ceva placut care ne relaxeaza din toate punctele de vedere”, afirma psihologul Melania Ciobotariu. Ambientul de acasa trebuie sa fie unul primitor, pentru ca acesta ajuta la relaxare. „Felul in care ne-am amenajat incaperile ne influenteaza starea de spirit, iar haosul din jur duce la accentuarea starilor de stres”, completeaza specialistul Ciobotariu, scrie Gandul.

Consumati doar portocale ambalate, din UE Pentru a rezista pe parcursul transportului din tarile de origine, dar si pentru a fi protejate de boli si de daunatori, citricele precum portocalele, lamaile, mandarinele, grepfruturile sau pomelo sunt tratate cu diversi compusi speciali, care ne pot afecta sanatatea. “Pana acum cativa ani, substante precum E230 (difenil fenol), E231 (ortofenil fenol) sau E233 (thiabendasol) erau considerate aditivi alimentari, desi erau foarte toxice pentru organismul nostru”, ne-a spus prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. “Acum insa, in Uniunea Europeana acestea sunt considerate pesticide si sunt interzise la folosirea pe citrice deoarece, odata ajunse in corp, ele pot provoca intoxicatii, alergii si chiar hemoragii interne. Din pacate, fructele care provin din tari din afara UE sunt in continuare tratate chimic, pentru ca acolo coaja de citrice nu se foloseste in preparatele alimentare, ca la noi, si, astfel, nu sunt interzise substantele utilizate”, a completat specialistul, citat de Libertatea.