Un roman din doi e balonat. Pentru ca fumeaza, beau cafea si mananca ieftin, din ce in ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu sindrom de colon iritabil. Mai mult de jumatate dintre romani se plang de balonare, peste 30% spun ca sufera de constipatie, iar 22% de flatulenta, arata un studiu prezentat ieri de compania Danone. Toate aceste probleme sunt cunoscute si sub denumirea de sindromul colonului iritabil, boala care a inceput sa supere mai ales tinerii cu un stil de viata dezechilibrat, noteaza EvZ.

Au aparut cremele de protectie solara cu factor 100. Daca acum cativa ani era greu de gasit pe piata o crema de protectie contra soarelui cu factor (SPF) mai mare de 45, acum sunt firme care au scos creme cu factor 80 sau 100. Dermatologii spun insa ca o astfel de crema nu inseamna neaparat ca ofera o protectie dubla sau tripla si ca aceste cifre scrise pe etichete nu reflecta decat marketingul agresiv al firmelor. „Este logic sa ne gandim ca o crema cu factor de protectie 30 e de doua ori mai buna decat una cu factor 15, insa lucrurile nu functioneaza asa. O crema cu SPF 15 blocheaza 94% din radiatiile ultraviolete de tip B, una cu SPF 30, 97%, iar una cu 45 blocheaza 98% din radiatiile de tip B”, explica dermatologul James M. Spencer, purtator de cuvant al Academiei Americane de Dermatologie, scrie EvZ.

Mancati papadie daca aveti hepatita cronica. Papadia e o planta medicinala foarte valoroasa, plina de vitamine si de saruri minerale. Radacina acesteia se foloseste sub forma de decoct in afectiuni hepato-biliare, iar partile aeriene intra in compozitia ceaiurilor depurative, dietetice si gastrice. Tulpinile proaspete, din care se consuma cate 5-6/zi, in stare cruda, ajuta in hepatita cronica, noteaza Libertatea.

Tranzitul intestinal lent poate mari cu 5 centimetri circumferinta abdomenului. Tranzitul intestinal lent poate determina, de-a lungul zilei, o crestere a circumferintei abdomenului cu pana la cinci centimetri, sustin specialistii de la Organizatia Mondiala de Gastroenterologie. Specialistii sustin ca 80% dintre problemele digestive pot fi evitate printr-o hrana sanatoasa si echilibrata nutritional, incluzand alimente care contin probiotice. Testele clinice intreprinse de-a lungul anilor au demonstrat clinic ca probioticele (culturile de bifidus) aduc beneficii sistemului digestiv si sanatatii in general. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, probioticele sunt acele microorganisme vii care, administrate regulat si in cantitati suficiente, pot aduce beneficii pentru sanatate. „Intr-o lume in care poluarea se manifesta in ceea ce respiram si ingeram, ar trebui sa incercam sa ne intoarcem la alimentele cu traditie – fructe si legume proaspete, iaurturi sau paine neagra”, afirma prof. univ. dr. Mircea Diculescu, directorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, scrie Gandul.

Femeile care nasc prin cezariana risca sa aiba copii diabetici. Numarul copiilor sub cinci ani cu diabet de tip 1 se va dubla pana in 2020 in Marea Britanie, iar trendul nu este urmat doar de aceasta tara. Se observa deja o inmultire a cazurilor si in randul copiilor de peste aceasta varsta. De vina pentru aceasta situatie este ritmul de viata actual, care obliga femeile sa ia decizia de a deveni mame mai tarziu decat pana acum. De vina este si decizia acestora de a apela la cezariana, dar si expunerea redusa la germeni, noteaza Romania Libera.

Autismul, detectat cu ajutorul desenelor animate. Bebelusii incep sa fie atenti la miscarile din jurul lor la putina vreme dupa nastere si reactioneaza la informatiile din imaginile pe care le vizioneaza. Copiii care sufera de autism, in cele mai multe cazuri, nu prezinta aceste reactii. Recent, a fost efectuat un studiu pe un esantion de 76 de copii cu varste mai mici de doi ani, carora le-au fost aratate diverse desene animate. Copiii autisti s-au concentrat doar cand imaginile prezentate erau asociate cu sunete, scrie Libertatea.