Plimbarile, sportul si exercitiile fizice va mentin in forma si va ajuta sa nu va imbolnaviti. Doctorii recomanda sa mergeti pe jos patru kilometri zilnic. Ca sa va mentineti in forma si sa fiti sanatos, medicii recomanda cat mai multa miscare. Sedentarismul si inactivitatea va imbolnavesc. Doctorii spun ca lipsa actiunii fizice duce, in cele din urma, la o "cadere a organismului". "Miscarea este esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos, pentru echilibrarea tensiunii arteriale, pentru scaderea grasimilor din sange, pentru reducerea glicemiei pentru persoanele cu diabet zaharat, pentru dezvoltarea aparatului cardiovascular. Este extrem de importanta pentru reducerea greutatii corporale la persoanele supraponderale sau obeze. Miscarea este fundamentala pentru echilibrarea balantei energetice", spune Tiberiu Mogos, medic primar in diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu" din Bucuresti. Practic, cu cat exista un consum mai bun de energie, cu atat organismul este mai sanatos. "Din acest motiv, 30 de minute de aerobic, de mers pe jos in ritm rapid, de exemplu, sunt indicate oricui", spune Simona Tivadar, medic primar in diabet si boli de nutritie la Spitalul Municipal Bucuresti, scrie Romania Libera.

Specialistii sunt de parere ca nu conteaza locul in care plecati, ci felul in care stiti sa va incarcati bateriile. Ei recomanda destinatiile linistite si neaglomerate. Indiferent ca plecati la munte, la mare sau ca ramaneti acasa, zilele de concediu, spun specialistii, trebuie sa fie unele dedicate relaxarii. Daca si in vacanta veti munci, s-ar putea sa ajungeti la un nivel de epuizare maxim, iar de aici pana la boala nu este decat un pas. "Lipsa pauzelor de lucru, mai ales daca aceste absente se intind de-a lungul mai multor ani, poate duce la tulburari psihosomatice grave", spune psihologul Ovidiu Brazdau. El atrage atentia ca nerespectarea ritmului munca-odihna poate fi cauza pentru alergii, tulburari intestinale, probleme cardiovasculare si depresii. Psihologii sunt de parere ca oamenii au nevoie de perioade de deconectare totala, in care sa se "rupa" de tot ceea ce inseamna loc de munca, in care sa uite de colegi, de sefi si de termene-limita, scrie Romania Libera.

Romanii au fentat masurile antifumat Numarul fumatorilor este in continuare crescut, 30% din populatie fiind dependenta de nicotina. Nici cresterea pretului la tigari si nici amenajarea unor spatii pentru nefumatori in localurile publice nu au dus la descurajarea fumatului. „Programele trebuie sa aiba continuitate si sa fie orientate catre categoriile-tinta, cum sunt adolescentii si cei cu venituri mici si un nivel de educatie redus”, atrage atentia medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, informeaza EvZ.

Scapa de stres cu masaje realizate pe o perna cu apa Masaje faciale, corporale, exfolieri si impachetari realizate pe o perna de apa – cea mai noua terapie antistres, care se practica la un salon de spa din Capitala. Este vorba despre pachetul de terapii „Relaxeaza-te la spa”, care consta intr-un complex de modalitati de rasfat, menite sa detensioneze dupa o zi stresanta la locul de munca. „Un masaj cu pietre vulcanice calde (Aroma Stone Swedish Therapy) - care dureaza 75 de minute si o exfoliere corporala cu saruri pe baza de uleiuri esentiale, urmata de un masaj pe intregul corp, toate realizate pe perna cu apa si intr-o atmosfera de cromoterapie (Aromatherapy Body Scrub si Ocean Wave Massage), de 90 minute. Acestor ritualuri li se adauga o impachetare calda cu namol, aplicata pe tot corpul, si o sedinta relaxanta de hidroterapie”, explica Luciana Stanciu, terapeut la un salon de spa din Bucuresti, scrie Gandul.

Bergamota este fructul unui arbore pitic cu frunze ovale si fructe galbene, de forma perei, din a caror pulpa se extrage acid citric. In plus, acest fruct contine in coaja un ulei esential parfumat, al carui miros este asemanator cu cel al portocalei. „Bergamota are proprietati antiseptice si cicatrizante. Este folosita in produse de ingrijire pentru varice sau pentru pielea iritata”, spune consultantul in frumusete Dana Sota. In acelasi timp, proprietatile antiseptice si antiinflamatorii ale bergamotei sunt recomandate si in tratamentul impotriva racelii. De asemenea, bergamota este indicata in vindecarea eczemelor, a piscaturilor de insecte sau urticariilor si a urmelor lasate de acnee. Produsele de ingrijire corporala care contin esenta de bergamota sunt recomandate si pentru febra musculara, scrie Gandul.