Gata cu dietele draconice! Mancarea gustoasa e din nou la moda Dupa ani si ani de chinuitoare diete cu continut scazut de grasimi si carbohidrati, dupa numararea caloriilor fiecarei inghitituri, dupa pranzuri fade si griji obsedante pentru fiecare kilogram in plus, mancarea gustoasa si sanatoasa a fost reinscaunata. "Locavore", "raw food", "home cooking" sunt trendurile alimentare importate in Europa de peste Ocean, desemnand, pe scurt, un 3-in-1 perfect: deliciul papilelor gustative, confort psihic si sanatate. Intr-o era ce preaslaveste silueta de silfida, o miscare aparent paradoxala isi face simtita prezenta: intoarcerea la hrana gustoasa. A trecut vreme prafurilor pe post de masa de seara. Bucuria de a savura felurile preferate isi redobandeste locul meritat, scrie Romania Libera.

Comenzi uriase pentru vaccinul contra gripei porcine Marile companii farmaceutice au inceput sa primeasca comenzi din ce in ce mai consistente pentru vaccinul contra virusului gripei porcine. Ieri, „Sanofi Pasteur” a anuntat ca a primit o comanda initiala de 28 de milioane de doze de vaccin impotriva virusului noii gripe A/H1N1 din partera Ministerului Sanatatii din Franta. Si compania GlaxoSmithKline (GSK) a anuntat ca va furniza catre Marea Britanie 60 de milioane de doze de vaccin, iar catre Belgia 12,6 milioane de doze pentru a acoperi necesarul pentru intreaga populatie. Oficialii Organiatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spun ca cel putin 50 de tari au comandat vaccinul. Romania se bazeaza deocamdata pe productia interna. Institutul „Cantacuzino” poate produce, in 2009, 5 milioane de doze de vaccin contra A/H1N1, scrie EvZ.

Topul celor mai dese greseli in dieta Croasantul pe post de mic dejun, pateurile la pranz si doua pahare de suc carbogazos la o masa se numara printre cele mai intalnite scapari de alimentatie. Esecul curelor de slabire consta, de cele mai multe ori, in obiceiurile alimentare proaste. Medicii spun ca atunci cand observam ca am luat cateva kilograme in plus si ne hotaram sa urmam o dieta, cel mai indicat este sa cerem sfatul unui specialist nutritionist sau endocrinolog, care sa alcatuiasca un regim potrivit metabolismului nostru. Iata cateva obiceiuri alimentare la care ar trebui sa renuntam, daca dorim sa ne mentinem silueta si sanatatea. 1. La micul dejun, o cafea si un croasant. „Este dificil sa va mentineti pana la pranz cu un asemenea mic dejun, deoarece in jurul orei 12, cand secretia de insulina este maxima, determinand scaderea glicemiei, va va creste pofta de mancare si nu va veti mai gandi la calitatea si compozitia alimentelor”, explica dr. Alin Popescu, medic specialist medicina sportiva. Sfat: incercati sa consumati la micul dejun cereale, fructe sau branzeturi slabe alaturi de o leguma. Cornul ar fi bine sa-l pastrati doar pentru o dimineata de weekend. 2. Aveti in geanta o ciocolatica sau bomboane, in caz ca vi se face foame. Specialistii sustin ca astfel de gustari sunt cauza saritului peste mese, lucru care duce la obiceiul de a rontai in special alimente bogate caloric. Sfat: alegeti-va mai bine alimentele si, daca mai simtiti nevoia sa rontaiti ceva intre mese, optati pentru un mar. 3. Consumati expresso concentrat, cu mult zahar si frisca. „Nu faceti decat sa va multiplicati numarul de calorii zilnice: doua lingurite de zahar in ceasca si cinci cafele pe zi sunt deja 200 calorii”, atrage atentia dr. Popescu. Sfat: adaugati eventual indulcitori in cafea, dar fiti atenti si la cantitatea acestei bauturi, deoarece cafeina poate provoca nervozitate si agitatie, scrie Gandul.

Cerealele integrale, o sursa bogata de antioxidanti Alimentatia are un rol determinant in ceea ce priveste sanatatea. Nutritionistii spun ca dieta este conforma cu varsta si trebuie sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului. Potrivit nutritionistilor, o alimentatie echilibrata presupune reprezentarea optima a principiilor nutritive de baza, precum proteine, glucide, lipide, vitamine si elemente minerale, care trebuie sa se gaseasca in alimentatia din fiecare zi. „Cerealele integrale se recomanda in alimentatia zilnica. Acestea sunt o alegere sanatoasa atat pentru micul dejun,cat si pentru cele 2-3 gustari recomandate. Ele constituie o sursa buna de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic si au o contributie majora, prin aportul vitaminelor si mineralelor pe care le contin, la mentinerea unui echilibru nutritional”, explica prof. dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”. In acelasi timp, cerealele sunt o sursa bogata de antioxidanti, carbohidrati complecsi si fitonutrienti, scrie Gandul.

Un studiu de ultima ora demonstreaza ca efectele sedative ale conurilor de hamei sunt puternice si bine tolerate de organism. „Pentru fitoterapie, hameiul inseamna o speranta de viata in tratarea anxietatii si complicatiilor acestei afectiuni: atacurile de panica si tulburarile de somn”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie. De la hamei se folosesc florile femele, care au forma unor conuri de culoare verde, cu un miros usor amarui, care provine de la uleiurile volatile pe care le contin. Aceste conuri sunt bogate in glucide, rasini, ulei eteric, saruri minerale si in acizi amari alfa si beta, care influenteaza gustul berii. Cercetarile medicului german H. Goetz arata ca hameiul, folosit in cure succesive de trei saptamani, este benefic si in prevenirea osteoporozei, fiind un fitoestrogen eficient, scrie Adevarul.