Mutatia unei gene explica de ce unii oameni dorm mai putin decat altii O echipa de cercetatori, coordonata de Ying-Hui Fu, profesor de neurologie la Universitatea California din Statele Unite, a descoperit, in timp ce lucra la un vast studiu despre somn, o anumita gena mutanta la o mama si la fiica acesteia, care nu reuseau sa doarma decat sase ore pe noapte, fara sa resimta oboseala. Timpul mediu de somn necesar unui individ este cuprins intre opt ore si opt ore si jumatate, dupa o zi de munca, si intre sapte si sapte ore si 45 de minute, dupa o zi de odihna. Analiza genei DEC2, care regleaza ciclurile somnului, a relevat o anumita modificare in cazul acestor doua persoane, scrie Romania Libera.

Radioterapia craniana are efecte negative asupra memoriei si atentiei Radioterapia folosita pentru tratarea tumorilor cerebrale risca sa produca un declin al functiilor mintale chiar si la multi ani dupa incetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii olandezi, publicat in revista The Lancet Neurology. Studiul a fost realizat pe un esantion de 65 de pacienti si a relevat faptul ca, la 12 ani dupa efectuarea tratamentului, persoanele care au facut radioterapie cerebrala se confruntau cu un risc mai mare de aparitie a problemelor de memorie si de atentie. Autorii acestui studiu considera ca medicii ar trebui sa renunte la folosirea radioterapiei in acele cazuri in care acest lucru este posibil, scrie Romania Libera.

Ce trebuie sa contina un mic dejun sanatos Iaurt cu fructe preparat acasa, sendvis cu sunca si legume de sezon sau un milkshake – sunt cateva sugestii de meniu pentru micul dejun, recomandate persoanelor care vor sa slabeasca de medicul Mihaela Bilic, cunoscuta drept nutritionista vedetelor din Romania. „Un exemplu foarte simplu si sanatos pentru masa de dimineata il poate constitui un iaurt mic, de 150 de grame, servit impreuna cu o banana taiata felii”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Specialistul subliniaza ca recomandarea este aceea de a opta pentru un iaurt simplu, pe care il vom combina noi cu o banana, evitand achizitionarea din comert a unui iaurt cu fructe, care contine zahar, scrie Gandul.

Ciocolata neagra te scapa de bolile cardiovasculare O dieta bogata in pudra de cacao si ciocolata neagra scade cu 20% riscul unui atac de cord, cu 10% aparitia unei boli coronariene si cu 8% riscul mortii premature. Consumul de ciocolata este "puternic asociat cu reducerea mortalitatii cardiace in randul persoanelor nondiabetice care au supravietuit unui infarct", subliniaza autorii unui studiu ce va fi publicat in numarul din septembrie al Journal of Internal Medicine. Potrivit cercetarii, persoanele care, dupa ce au suferit un infarct, consuma ciocolata de cel putin doua ori pe saptamana prezinta de trei ori mai putine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiovasculare, comparativ cu cele care nu consuma deloc acest desert. Cel mai adesea, din cauza nivelului de grasimi si zahar, ciocolata nu este recomandata persoanelor care sufera de diabet, relateaza Gandul.

Consumul moderat de bere intareste oasele Femeile care beau bere in cantitati moderate ar putea avea oasele mai puternice, spun cercetatorii spanioli. Studiul acestora, efectuat pe 1.700 de femei a caror medie de varsta era de 48 de ani, a evidentiat ca densitatea oaselor este mai mare in cazul celor care consumau bere in mod regulat decat al persoanelor care nu consuma deloc alcool. Specialistii au subliniat ca responsabili pentru aceasta sunt hormonii vegetali din bere si nicidecum alcoolul. Acestia au considerat necesar sa avertizeze asupra faptului ca un consum mai mare de doua halbe de bere pe zi va afecta cu siguranta sanatatea oaselor, afirma EvZ.

Infertilitatea, tratata cu sex Cuplurile care isi doresc un copil si care nu reusesc din cauza calitatii slabe a spermatozoizilor, ar trebui sa se straduiasca sa faca mai des sex, sustin specialisti australieni care au facut studii pe mai bine de 100 de barbati. Aceasta solutie poate imbunatati calitatea spermei, arata cercetarea facuta de medi cul David Greenin, de la un centru de fertilizare in vitro din Australia. Doctorul Greening a analizat 118 barbati, a caror spermograma iesea prost, si i-a sfatuit pe barbati sa se straduiasca sa ejaculeze zilnic. Acest sfat i-a ajutat la imbunatatirea calitatii spermei. „Cuplurile cu probleme ar trebui sa faca sex zilnic, cu o saptamana inainte ca femeia sa aiba ovulatie. Asta va imbunatati calitatea spermei pana la momentul oportun si va creste sansele femeii sa ramana gravida”, a spus medicul, scrie EvZ.