Romanii se lasa de fumat prin imitatie. Sunt fumatori care renunta la viciu fara ajutor profesionist, ci doar facand la fel ca aceia care primesc deja consiliere sau medicamente. Atat in cabinetul de consiliere antifumat din Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, cat si in cazul unor centre similare din tara sunt situatii in care, pe langa cel care s-a lasat de fumat dupa ce a primit medicamente si consiliere, au mai renuntat doi-trei din anturaj, prin imitatie”, explica noua tendinta medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorului programului national pentru renuntarea la fumat din cadrul Ministerului Sanatatii, scrie EvZ.

Test de sange pentru cancerul ovarian. Cancerul ovarian va putea fi diagnosticat in primele stadii cu ajutorul unui test de sange inventat de cercetatorii australieni. Australia, Marea Britanie si Irlanda sunt deocamdata singurele tari in care a fost lansat testul, numit de inventatorii sai OvPlex. El depisteaza cinci substante chimice pe care celulele tumorale le elibereaza pe masura ce cresc. OvPlex diagnosticheaza cancerul ovarian cu mult timp inainte de a metastaza, salvand astfel milioane de vieti, conform Adevarul.

Obezitatea iti afecteaza creierul. Creierul persoanelor obeze este cu 16 ani mai mare decat varsta reala, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea din California. Mai mult, cercetatorii spun ca persoanele supraponderale au creierul mai mic decat persoanele care au o greutate normala. In acelasi timp, s-a constatat ca surplusul de kilograme duce la aparitia Alzheimerului, precizeaza Gandul.

Ofertele de Revelion, mai ieftine cu 10%. Incet, incet, agentiile de turism au scos la rampa ofertele pentru Revelion, cu reduceri de pana la 15% pentru rezervarile din timp, atat pentru intern, cat si pentru extern, care se pare ca incepe sa-si revina.Pentru acest an, operatorii din turism nu au mai contractat la fel de multe locuri ca anul trecut, astfel ca turistii sunt sfatuiti sa-si faca din timp rezervarea daca vor sa mai prinda un loc. „E posibil sa ne confruntam cu o scadere de 10% a preturilor pentru cursele charter, si cu 10-15% pe partea de cazare”, a declarat pentru Gandul Ciprian Enea, consultant Besttourism, conform Gandul.

Parfumul binefacator al gazonului. Oameni de stiinta din Brisbane, Australia, au descoperit ca o substanta chimica emisa de iarba tocmai tunsa ii face pe oameni mai fericiti si mai relaxati, dar mai are si darul de a preveni declinul mental care insoteste, de cele mai multe ori, imbatranirea. Spre deosebire de britanici, americani si alte popoare, romanii nu au in sange obiceiul, transformat de altii intr-o adevarata obsesie, de a intretine, in parcuri si mai cu seama in propriile curti si gradini, un gazon cat mai aproape de perfectiune. Pentru a obtine acest rezultat, anglo-saxonii tund regulat iarba, de unde si constatarea privind efectul binefacator al acestei toaletari asupra starii de spirit si sanatatii, scrie Romania Libera.

Perele opresc tusea. Despre efectul terapeutic al perelor nu s-a stiut multa vreme mai nimic. Studii recente au aratat insa ca aceste fructe au proprietati vindecatoare. Ele ajuta la tratarea afectiunilor renale si urinare, a bolilor cardio-vasculare, precum si a intoxicatiilor si bolilor care apar pe fondul deficientelor imunitare. Bogate in acid citric, glucoza, fructoza, calciu, fosfor si fier, perele hidrateaza gatul, opresc tusea si ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale. Insa persoanele cu splina si stomacul sensibile, dar si cele care sufera de indigestie nu trebuie sa le consume in exces, conform Libertatea.

Verifica hainele «second hand»! Hainele sunt aduse din afara, iar comerciantii romani se bazeaza pe faptul ca au fost dezinfectate acolo. Acum, fiecare produs trebuie sa aiba etichete pe care sa scrie clar de cine au fost dezinfectate, cand, tara de provenienta, materialul, cum trebuie spalat si calcat articolul. In practica, asa ceva se intampla foarte rar. In ultimul timp s-a constatat pe piata romaneasca o invazie a magazinelor “second-hand”, in care se comercializeaza produse la mana a doua, cum ar fi imbracaminte, electrocasnice si chiar jucarii. De regula, aceste produse sunt importate fara a fi igienizate. Astfel, fiecare consumator care cumpara produse folosite de acest gen este predispus imbolnavirilor, scrie Click.