Tinerii europeni nu se protejeaza atunci cand fac sex. O treime dintre tinerii europeni fac dragoste fara sa foloseasca prezervativ sau pilule si cam tot atatia nu vorbesc despre contraceptie cu primul lor partener, arata un studiu international prezentat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei. Din aceasta cauza, numarul sarcinilor nedorite la adolescente a ramas ridicat. La fel si rata bolilor cu transmitere sexuala. In Marea Britanie, 7% din totalul nasterilor reprezinta sarcini nedorite la adolescente. In Romania, proportia este de 13%, informeaza EvZ.

Oul ajuta la mentinerea greutatii. Albusul are in medie 15 kilocalorii, iar galbenusul - 75 de kilocalorii. Oul este un aliment cu un raport scazut de calorii, iar medicii nutritionisti il recomanda in regimurile de slabire. Specialistii spun ca ouale creeaza o senzatie de satietate, iar cu un aliment bogat in proteine, pierzi mai putin muschi si mai multa grasime in timpul unei cure de slabire. In acelasi timp, nutritionistii adauga ca oul ajuta si la mentinerea greutatii, informeaza Gandul.

Multivitaminele, doar la indicatia medicului. Administrarea dupa ureche a suplimentelor alimentare va poate face mai mult rau decat bine. Dozele zilnice de vitamine recomandate pentru compensarea carentelor din organism sunt prescrise in functie de varsta, de sex si de eventualele afectiuni. Administrarea multivitaminelor trebuie inceputa doar dupa efectuarea analizelor medicale, in sens contrar, acestea putand avea efecte nocive asupra sanatatii. „In niciun caz nu se recomanda administrarea multivitaminelor fara acordul medicului. Dozele zilnice recomandate depind insa de starea generala de sanatate, de varsta, de sex, de nivelul de activitate fizica, de gradul de oboseala si de stres. De asemenea, multivitaminele se administreaza o perioada limitata. In general, acestea se iau zece zile pe luna, in cure de cate trei luni“, spune medicul de familie Aristia Mihailescu de la Clinica MedCenter din Bucuresti, noteaza Adevarul.

Puneti-va inima la treaba. Renuntati la grasimi si faceti zilnic miscare ca sa nu va ingrasati. Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces, internari si handicap la adulti. Studiile arata ca peste 17 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale, iar Romania este „fruntasa”. „Este importanta preventia la adulti si batrani, dar este mult mai eficienta la copii”, declara cardiologul Florin Mitu. Specialistii sustin ca aplicand cateva metode simple de prevenire a bolilor de inima se reduce mortalitatea cu 80%, informeaza EvZ.

20 la suta din infarcte, cauzate de sedentarism. Excesul ponderal, un nivel crescut al glicemiei si al grasimilor din sange sunt principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare, au atras atentia specialistii cardiologi in cadrul unei conferinte ce prefigureaza Ziua Mondiala a Inimii, marcata duminica, pe 27 septembrie. Mai exact, „o treime din infarctele de miocard si din accidentele vasculare cerebrale au loc din cauza bolilor cardiovasculare aparute pe fondul obezitatii, iar o cincime au drept cauza sedentarismul“, a spus profesorul doctor Dan Gaita, coordonator programe pe teme de preventie a afectiunilor cardiovasculare, scrie Adevarul.

Pestele si uleiul de masline iti intaresc inima. Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in lume, iar la nivelul Uniunii Europene femeile sunt cele mai afectate. Alimente obisnuite te pot ajuta sa ai o inima sanatoasa. Cea mai eficienta dieta pentru prevenirea bolilor cardiovasculare este cea mediteraneana, spun medicii. Specialistii adauga ca acest tip de alimentatie este bogata in acizi grasi esentiali Omega-3, fibre si grasimi monosaturate. Specialistii in nutritie spun ca persoanele care sufera de hipertensiune ar trebui sa manance mai mult peste si sa inlocuiasca uleiul de floarea-soarelui cu cel de masline, pentru a prevenii aparitia bolilor cardiovasculare, scrie Gandul.