Cata sare ar trebui sa fie adaugata in bucate. Adultii sanatosi nu ar trebui sa consume mai mult de cinci grame pe zi, in timp ce pentru un copil sunt suficiente doua grame. Excesul de sare favorizeaza boli raspunzatoare de un numar mare de decese: hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, osteoporoza, accidente vasculare si boli de rinichi. „Cei mai sensibili sunt copiii, batranii si cei care nu au un organism sanatos. Necesarul de sodiu si clor ni-l putem asigura si fara sa consumam sare de masa”, vine explicatia nutritionistului Corina Zugravu, potrivit EvZ.

Cat costa aparatul dentar antisforait. Un aparat dentar translucid, impotriva sforaitului, a fost pus in vanzare in Franta, informeaza cotidianul francez Le Télégramme, in editia on-line. Dispozitivul, format din doua tije mici din otel inoxidabil, este inventia unui medic stomatolog din orasul Rennes. "Aparatul aduce cu cativa milimetri mai in fata maxilarul inferior, suficient ca sa faciliteze trecerea aerului in faringe si sa opreasca sforaitul", spun specialistii citati de Le Télégramme.Adesea, sforaitul este provocat de o ingustare sau de o blocare a cailor respiratorii nazale, spun medicii pneumologi. Aceasta ingustare restric-tioneaza fluxul de aer intranazal, for-tandu-ne sa respiram pe gura, si nu pe nas - asa cum este normal. In timpul somnului, in special in pozitia culcat pe spate, muschii limbii si ai gatului se relaxeaza, limba aluneca spre spate si gura se deschide din reflex, scrie Gandul.

Cum pot fi prevenite infectiile de spital. Fiecare unitate medicala este obligata sa asigure un mediu steril celor internati. Pentru a evita contractarea agentilor patogeni care le pun viata in pericol, pacientii trebuie sa respecte cu strictete regulile de ordine ale spitalului. Mai multe studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind prevalenta infectiilor de spital, sau infectii nozocomiale, cum sunt denumite in terminologia medicala, au scos la iveala faptul ca 1,4 milioane de persoane din intreaga lume contracteaza infectii pe durata spitalizarii. Cea mai mare rata a acestui tip de infectii se inregistreaza in Europa si in sud-estul Asiei, unde aproximativ 8-9 la suta din pacienti fac infectii nozocomiale, scrie Adevarul.

Frica va poate imbolnavi de ulcer. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chis, expert in medicina traditionala indiana, ne ajuta astazi sa intelegem care sunt cauzele profunde ale bolilor. Cauza majoritatii bolilor, cu exceptia accidentelor si a unor anomalii genetice, este incarcarea corpului cu toxine provenite dintr-o alimentatie nesanatoasa, poluare sau cu toxine generate de propriul organism (constipatie, dereglari digestive sau metabolice). Cauzele profunde ale bolilor sunt insa de origine mentala si emotionala. Iata de ce riscati sa va imbolnaviti daca nu va controlati starile sufletesti negative. Invidia, gelozia si mania genereaza boli ale ficatului. Avaritia, teama si atasamentele materiale sunt la originea afectiunilor aparatului urinar. Lipsa de bucurie si rautatea va pot provoca boli cardiovasculare, scrie Click.

Jucarii educationale in loc de papusi. Locul ursuletilor din plus ori al trenuletului din lemn a fost luat de jucariile care le stimuleaza copiilor creativitatea si ii fac mai performanti. Ca sa se descurce rezonabil in lumea complexa de astazi, in care tehnologiile se schimba cu viteze incredibile, copiii incep lupta din primele zile de viata. Din arsenalul pe care parintii il pregatesc nu lipsesc jucariile din ce in ce mai complexe: caruselul muzical pentru patut, omida care imbogateste vocabularul, laptopul bilingv cu zeci de activitati sau cheile care ajuta la invatarea culorilor, scrie EvZ.

Desertul cu rubarba, tonic pentru stomac. Rubarba, o leguma mai putin cunoscuta la noi in tara, este bogata in zaharuri, vitaminele B1, B2, C, proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil si in numerosi compusi antrachinonici (substante laxative). Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda rubarba ca remediu in bolile de rinichi si de stomac. Terapia cu acest leac a dat rezultate bune in cazurile de digestie dificila, de paraziti intestinali, de dizenterie si de astenie, scrie Adevarul.

Teorii dovedite despre sex. Peste 70% din romani considera ca armonia in cuplu depinde de viata sexuala satisfacatoare. Cu toate acestea, in cele mai multe cupluri, viata sexuala a trecut pe un loc secund sau lipseste din cauza orelor petrecute peste program la locul de munca. Specialistii ne spun sa nu neglijam viata sexuala, deoarece sexul are numeroase beneficii asupra sanatatii dovedite stiintific. Sexul alunga stresul - desi este o teorie care starneste zambetul, specialistii aduc argumente solide pentru a o sustine, scrie Click.