A inceput testarea gratuita pentru depistarea cancerului de col. Prin programul de screening al Ministerului Sanatatii, femeile beneficiaza de testul medical care descopera leziunile canceroase de la nivelul colului. Femeile cu varsta intre 25 si 64 de ani isi pot face gratuit testul de depistare precoce a cancerului de col uterin, in cadrul programului national de screening al Ministerului Sanatatii (MS), demarat ieri. "Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes-Papanicolau", se arata in comunicatul de presa al ministerului, scrie Gandul.

De ce sa lasi cheia masinii pentru lantul de bicicleta. Reteta de succes vizibila, in ultimii ani, in Romania iti cere neaparat sa ai masina. Dovada si supraaglomerarea urbana de vehicule. Dar adevaratul succes este sa faci ceva pentru lumea din jur. Cum ar fi sa convingi 100 de oameni in 2006 sa pedaleze prin oras pentru a marca Ziua Europeana Fara Masini. Iar peste trei ani, numarul lor sa creasca la 800. Cu astfel de cresteri se poate mandri GeoBateSaua, creierul din spatele asociatiei Bate Saua Sa Priceapa Iapa, care promoveaza mersul pe bicicleta si calaritul de vreo cinci-sase ani, noteaza EvZ.

Cum pot fi prevenite infectiile de spital. Fiecare unitate medicala este obligata sa asigure un mediu steril celor internati. Pentru a evita contractarea agentilor patogeni care le pun viata in pericol, pacientii trebuie sa respecte cu strictete regulile de ordine ale spitalului. Mai multe studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind prevalenta infectiilor de spital, sau infectii nozocomiale, cum sunt denumite in terminologia medicala, au scos la iveala faptul ca 1,4 milioane de persoane din intreaga lume contracteaza infectii pe durata spitalizarii. Cea mai mare rata a acestui tip de infectii se inregistreaza in Europa si in sud-estul Asiei, unde aproximativ 8-9 la suta din pacienti fac infectii nozocomiale, scrie Adevarul.

Tigaile de teflon duc la scaderea calitatii spermei. Tigaile antiadezive contin acid perfluorooctanoic (PFOA), o substanta care ar provoca o scadere a calitatii spermei, potrivit Retelei Mediu-Sanatate, preluate de cotidianul francez Liberation, transmite Agerpres. In primul rand tigaile antiadezive, dar si ambalajele de floricele de porumb sau de pizza, utilizate ca atare in cuptoarele cu microunde, contin PFOA, o substanta care, adaugata la alti compusi perfluorati, ar provoca degradarea calitatii spermei, noteaza Romania Libera.

Optimistii nu reusesc sa scape de kilogramele in plus. Excesul de optimism este asociat cu sentimentul de resemnare si nepasare in ceea ce priveste propriul aspect. Excesul de optimism nu ne face intotdeauna bine, sustin oamenii de stiinta japonezi de la Universitatea Doshisha. Potrivit acestora, optimismul nu ne ajuta deloc atunci cand vrem sa scapam de cateva kilograme in plus. Pentru realizarea acestei cercetari, specialistii au studiat profilul psihologic a 100 de persoane obeze care, pentru a slabi, au fost monitorizate pe o perioada de sase luni de o echipa de nutritionisti si antrenori de fitness. Mai mult, persoanele supraponderale au fost puse sa completeze mai multe formulare, atat inainte, de a participa la acest studiu, in timpul cercetarii, cat si dupa ce programul de monitorizare s-a terminat. Oamenii de stiinta au observat ca pacientii care si-au imbunatatit imaginea de sine si-au invins propriile slabiciuni si au reusit sa-si descopere calitatile de-a lungul celor 6 luni de terapie. Astfel, acesti subiecti au avut cele mai bune rezultate la proba cantarului, scrie Gandul.

Desertul cu rubarba, tonic pentru stomac. Rubarba, o leguma mai putin cunoscuta la noi in tara, este bogata in zaharuri, vitaminele B1, B2, C, proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil si in numerosi compusi antrachinonici (substante laxative). Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda rubarba ca remediu in bolile de rinichi si de stomac. Terapia cu acest leac a dat rezultate bune in cazurile de digestie dificila, de paraziti intestinali, de dizenterie si de astenie, noteaza Adevarul.

Barbatii au de 5 ori mai multe fantezii sexuale decat femeile. Barbatii au mai multe fantezii din cauza diferentei biologice dintre cele doua sexe, si anume nivelul mai ridicat de hormoni sexuali care se gaseste in organismul lor. Barbatii se gandesc de 37 de ori pe saptamana la fanteziilor lor sexuale, in timp ce femeile se gandesc de noua ori pe saptamana, releva un studiu realizat de oamenii de stiinta americani de la Universitatea de Stat California din Los Angeles. "Fiecare participant, indiferent daca era de gen masculin sau feminin, a raportat zilnic prezenta dorintei sexuale", spune profesorul Pamela Regan, unul dintre autorii cercetarii, noteaza Gandul.