Primele semne ale cancerului. Pierderile inexplicabile in greutate, sangerarile, balonarea si umflaturile anormale pot ascunde diverse forme de cancer. Anual, aproximativ sapte milioane de oameni mor din cauza cancerului. In Romania, multi bolnavi nu sunt deloc depistati sau sunt pierduti din statistici dupa ce li se pune acest diagnostic. Controalele medicale facute din timp si recunoasterea simptomelor ar putea reduce substantial numarul deceselor. Putini stiu insa care sunt primele semne ale acestei maladii ce afecteaza din ce in ce mai multi romani, dar care are si mari sanse de vindecare daca este depistata din timp, scrie EvZ.

Copiii femeilor de cariera se imbolnavesc mai des. Copiii crescuti de mame care muncesc cu norma intreaga sunt mai putin sanatosi si mai predispusi la obiceiuri alimentare proaste si la o viata sedentara, sugereaza un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Centrul de Epidemiologie Pediatrica si de la Institutul Sanatatii Copilului din Marea Britanie. Studiul a fost realizat pe 12.000 de scolari britanici nascuti intre 2000 si 2002. In cadrul studiului, au fost luate in calcul numarul de ore lucrate de mama saptamanal, dieta copilului la varsta de 5 ani, precum si nivelul de activitate fizica al acestuia si timpul petrecut in fata televizorului sau al calculatorului, scrie Adevarul.

Care este cea mai sigura metoda de contraceptie pentru femei. Un sfert dintre romanii cu o viata sexuala activa nu se protejeaza, ceea ce face ca tara noastra sa fie pe locul doi in Europa, dupa Marea Britanie, la numarul crescut de mame tinere, cu varsta intre 15 si 19 ani, potrivit unui studiu multinational realizat pe 6.000 persoane din Asia, Europa, America de Nord si America Latina. Medicii ginecologi spun ca alegerea metodei de contraceptie este o decizie importanta care nu tine neaparat de cuplu, scrie Gandul.

Pantofii care previn durerile de picioare. Daca va pasa de starea picioarelor dumneavostra, alegeti cu grija pantofii, spun specialistii. Un studiu recent arata ca mai mult de 67% dintre femeile in varsta care au declarat ca, de obicei, poarta pantofi sport cu talpa usoara si care le protejeaza gleznele, nu au dureri de picioare. "Este o certitudine ca femeile nu vor renunta la tocurile inalte, insa, consider ca este foarte important ca ele sa fie foarte atente atunci cand isi aleg incaltamintea, astfel incat sa-si protejeze picioarele pe termen lung", a declarat pentru Reuters Alyssa B. Dufour, absolventa a Institute for Aging Research Hebrew SeniorLife din Boston, una dintre participantele la realizarea studiului. Integral in EvZ.

Doctori francezi „repara” inimile romanilor. Romanii care sufera de boli cardiovasculare se pot opera, din aceasta luna, si in sistem privat, la primul spital de acest gen din tara. O echipa mixta de medici romani si francezi va opera pacienti cu afectiuni vasculare grave - anevrisme (dilatari ale vaselor de sange), probleme de carotida sau tumori vasculare, reconstructii arteriale cerebrale si boli varicoase - prin cea mai noua tehnologie in domeniu, metoda CHIVA. Prin aceasta tehnica, spun specialistii, pacientii se pot intoarce acasa dupa 3-5 zile si isi pot reincepe activitatea. In plus, transfuziile de sange nu sunt necesare, scrie Gandul.

Penicilina, depasita de noile evolutii ale bacteriilor. Antibioticele precum penicilina au jucat un rol cheie in tratarea infectiilor in ultimii 60 de ani. Bacteriile au devenit, insa, din ce in ce mai rezistente la tratament, astfel incat viitorul ne-ar putea lasa fara leac in fata atacurilor lor, avertizeaza specialistii. Multe dintre antibioticele prezente pe piata se dovedesc ineficiente in combaterea multor boli destul de comune, precum tuberculoza, pneumonia sau dizenteria, scrie Adevarul.