Dupa 30 de ani, sansele de conceptie scad vertiginos. Probabilitatea de a ramane insarcinata scade dupa aceasta varsta, deoarece rezerva de ovule de la nastere ajunge la 12 la suta. Un calcul matematic va putea permite stabilirea varstei la care se instaleaza menopauza, precum si rata cu care rezerva ovarelor este distrusa de anumite tratamente. Spre deosebire de barbati, care produc sperma in fiecare secunda a vietii lor reproductive, femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodata, adica cu aproximativ doua milioane de ovule. Doar 450 de milioane din acestea se maturizeaza complet de-a lungul vietii, oferind sansa femeilor de a ramane insarcinate. In timp, acest numar scade, scrie Adevarul.

Cum sa elimini cele trei kilograme de E-uri pe care le consumi anual. Cine ar fi crezut ca tulburarile de somn, durerile de articulatie, stresul, diabetul ori inestetica celulita ar putea avea drept cauza acumularea de toxine in organism? Potrivit specialistilor, putem diminua aceste neplaceri recurgand la o metoda de curatare a organismului, numita detoxifiere.Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de CercetariAlimentare, spune ca organismul uman dispune de mecanisme naturale de detoxifiere: colonul, plamanii, ficatul, rinichii si pielea, scrie Gandul.

Fumatul ucide anual peste 1.000 de persoane care lucreaza in baruri si restaurante. Poluarea aerului din baruri si restaurante afecteaza anual peste 50.000 de persoane. Multe dintre acestea au fost fumatori pasivi si nu au avut alte probleme majore de sanatate. Potrivit unui studiu efectuat de profesorii de la Universitatea de Medicina din Zaragoza publicat de ziarul « abc.es », fumul provenit de la tigara este la fel de nociv ca inhalarea noxelor stradale sau intoxicatia cu monoxid de carbon, scrie Adevarul.

Bebelusii devin bilingvi inca din burtica. Un grup de cercetatori de la Universitatea British Columbia din Canada sustin ca bebelusii care se dezvolta intr-un mediu bilingv invata sa faca diferenta dintre cele doua limbi inca din stadiul intrauterin. Oamenii de stiinta impreuna cu un cercetator din partea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (ECDE), cu sediul in Franta, au studiat doua grupuri de nou-nascuti, scrie Gandul.

Sportul poate avea efecte miraculoase. Activitatea fizica practicata cu regularitate reduce riscul afectiunilor grave. Tinerii sanatosi care nu fac sport prezinta reduceri ale debitului cardiac cu 28 la suta si ale capacitatiii respiratorii cu 30 la suta, ceea ce corespunde unei imbatraniri cu 30 de ani. In plus, studiile recente arata ca activitatea fizica stimuleaza dezvoltarea celulelor nervoase si opreste evolutia proceselor inflamatorii, scrie Adevarul.

Coenzima Q10 prelungeste cu doi ani speranta de viata a bolnavilor de cancer. Un cocteil de cinci vitamine poate prelungi speranta de viata a bolnavilor de cancer in faza terminala, cu doi ani sau chiar mai mult, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici si danezi. Aproximativ 75 la suta dintre pacientii participanti la acest studiu au trait, in medie, cu cinci luni mai mult decat intervalul prognozat dupa un an de la diagnosticare, iar unii dintre ei erau in continuare in viata la trei ani dupa inceperea tratamentului, scrie Gandul.

Durerile menstruale trec cu acupunctura. Numeroase femei acuza dureri menstruale puternice, care, de cele de mai multe ori, sunt insotite de diferite alte simptome, precum greata, diaree, migrena si dureri de spate. Tratamentul clasic in astfel de situatii consta in administrarea de analgezice, caldura aplicata in zona dureroasa sau chiar exercitiul fizic, desi specialistii au pus sub indoiala eficienta ultimei metode. Studiile recente ofera o alta perspectiva cu privire la eliminarea durerilor menstruale – acupunctura. O practica a medicinei traditionale chineze, care dateaza din secolul al IX-lea i. Hr., acupunctura este, potrivit specialistilor, mai mult o arta de diagnosticare, prevenire si tratare a bolilor, scrie EvZ.