Nefumatorii sufera de boli pulmonare daca au predispozitie genetica. S-au identificat doua variatii la nivelul cromozomului 13, care conduc la o crestere cu 60 la suta a riscului de declansare a cancerului pulmonar la nefumatori. Un grup de cercetatori de la Clinica de Medicina Mayo, din orasul american Rochester, au constatat ca mutatiile genetice pot contribui la cresterea semnificativa a riscului de declansare a cancerului pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodata. Fumatul ramane prima cauza de declansare a cancerului pulmonar, fumatorii confruntandu-se cu un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta acest tip de cancer comparativ cu nefumatorii. Cu toate acestea, 15 la suta dintre barbati si 53 la suta dintre femei, care au cancer pulmonar, au fumat mai putin de 100 de tigari de-a lungul intregii vieti sau nu fumat niciodata. Oamenii de stiinta precizeaza ca un sfert din totalul cazurilor de cancer pulmonar inregistrate pe mapamond apar la pacienti nefumatori. Unul dintre factorii de risc cunoscuti, pentru nefumatori, este fumatul pasiv, scrie Gandul.

Bebelusul care va invata sa deveniti parinti. Un grup de absolventi ai Universitatii din Tsukuba, Japonia, se initiaza in arta de a fi parinte cu ajutorul unui robotel care imita un bebelus. Papusa animata, botezata Yotaro, a fost creata astfel incat "sa simta", sa reactioneze si sa se faca auzita intocmai ca un bebelus adevarat. "Am dorit sa cream un nou tip de robot dragut, caruia sa ii placa sa fie rasfatat", a declarat pentru Reuters Hiroki Kunimura, unul dintre studentii care au contribuit la realizarea proiectului. Integral pe EvZ.ro.

Lista alimentelor-medicament. Lactatele, ovazul, legumele, usturoiul si carnea de vita sunt doar cateva dintre alimentele care protejeaza organismul impotriva diferitelor boli, sustin nutritionistii. "Alimentele functionale" sunt acele produse care, in plus fata de principiile nutritive de baza, contin substante active cu efecte benefice asupra sanatatii, precum medicamentele, sustin medicii nutritionisti. "Unele alimente functionale sunt cunoscute inca din antichitate si sunt consumate in mod traditional pentru beneficiile lor asupra sanatatii. Unele dintre substantele biologic active pe care le contin au fost identificate si caracterizate doar in ultimii ani", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Gandul prezinta lista alimentelor-medicament.

Mici schimbari care iti vor remodela silueta. Uita de dietele drastice si de calcularea obsesiva a caloriilor. Un nou studiu britanic arata ca este nevoie doar de cateva modificari minore ale stilului de viata pentru a-ti imbunatati simtitor sanatatea si forma fizica, potrivit Daily Mail. Foloseste mai putina sare pentru a-ti condimenta mancarea. Cu fiecare praf adaugi o cantitate de doua grame. Cei mai multi dintre noi consumam noua grame de sare pe zi. Doza zilnica recomandata este de sase grame, prin urmare chiar si cea mai mica reducere are un impact asupra sanatatii tale. Micsorarea consumului de sare cu doar 3 grame pe zi este suficienta pentru a inregistra o scadere notabila in tensiunea arteriala, dar si pentru a reduce riscul de infarct (cu 13%) si a afectiunilor cardiace (cu 10%). Micsoreaza cantitatea de zahar din ceai sau cafea, de la doua lingurite la una singura- astfel vei consuma cu 30 de grame mai putin pe zi. Acest lucru va duce la o reducere de 11 kilograme pe an. O lingurita are 15 calorii, deci anual vei scapa de 32.000 de calorii. Ar trebui sa alergi 12 maratoane ca sa arzi echivalentul acestei cantitati. Integral in Romania Libera.

Vom putea tine cura de slabire cu dulciuri. Visul oricarei persoane care tine regim de slabire este sa existe ciocolata savuroasa, prajiturele pline cu crema si biscuiti deliciosi care sa topeasca kilogramele in plus. Astfel de alimente gustoase, dar foarte bogate in calorii, vor indeplini in curand acest rol, potrivit unui nou studiu britanic, citat de Daily Mail. Expertii de la Universitatea din Newcastle au descoperit ca o fibra prezenta in algele marine este mai eficienta decat multe suplimente alimentare folosite la slabit cand vine vorba de stoparea absorbtiei grasimii din mancare de catre organism. In plus, aceasta fibra intensifica aroma. Expertii de la Universitatea din Newcastle au descoperit ca o fibra prezenta in algele marine este mai eficienta decat multe suplimente alimentare folosite la slabit cand vine vorba de stoparea absorbtiei grasimii din mancare de catre organism. In plus, aceasta fibra intensifica aroma. Integral in Romania Libera.

Spune-mi ce ochi ai ca sa-ti spun de ce boli suferi. Pupilele marite sau micsorate pot fi semnul unor intoxicatii, dar pot indica si tumori cerebrale. Tot ochii pot trada hipertensiunea sau diabetul. Boli frecvent intalnite precum hipertensiunea arteriala, infectii ale organismului sau diabetul pot fi depistate dupa aspectul ochilor si nu doar dupa simptomele „traditionale”. „Culoarea ochilor poate sa semnaleze posibilitatea existentei unor boli oculare, dar si a altor afectiuni generale”, afirma Mircea Filip, medic oftalmolog la Clinica Ama Optimex din Bucuresti. Integral pe EvZ.ro.