Copiii dislexici invata sa citeasca prin noi metode de predare. „E un copil destept, dar nu vrea sa invete” sau „e lenes”. Acestea sunt doar doua dintre verdictele pe care le dau multi profesori copiilor care fie nu pot citi corect, fie au greutati in a face calcule simple sau scriu cu multe greseli. Incapacitatea de a citi e o boala intalnita la unu din zece copii din lume. In cazul micutilor romani, aceasta tulburare neurologica poate fi agravata de metodele invechite de predare ale dascalilor. O echipa de logopezi si psihopedagogi ii invata pe copii intr-un alt ritm alfabetul. Se foloseste metoda Meixner - inventata de o logopeda maghiara - care presupune, printre altele, o alta ordine in invatarea alfabetului. Literele care suna la fel sau arata asemanator si se pot confunda nu sunt invatate unele dupa altele, scrie evz.ro.

De ce este periculos fumatul pasiv. Riscul de a face cancer pulmonar este cu pana la 30% mai mare pentru cei care „fumeaza“ prin intermediul altora. Noua persoane din zece inhaleaza zilnic, involuntar, fum de tigara la serviciu sau in spatiile publice. Numai trei din zece sunt insa constiente ca fumeaza pasiv. Concentratia de substante nocive precum amoniacul, monoxidul de carbon sau benzenul este de aproape 30 de ori mai mare in fumul degajat de capatul aprins al tigarii decat cea care ajunge in plamanii fumatorului cand acesta trage din tigara. Totusi, pentru ca aceste chimicale sunt „diluate" in aer, fumatorii pasivi nu inhaleaza o cantitate mai mare de substante decat cei care au acest viciu, scrie Adevarul.

Cum m-am vindecat de melanom. Persoanele cu pielea alba si ochii deschisi la culoare este bine sa fie atenti la alunitele care isi schimba forma sau se maresc. Robert, un tanar de 30 de ani, a fost diagnosticat acum doi ani cu o alunita cancerigena de care a scapat prin operatie. Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer. Boala evolueaza rapid si se raspandeste in ganglioni, plamani, ficat sau creier. Insa rata de supravietuire la cei cu melanom in primul stadiu este de peste 90%. Inainte de a scoate o alunita ati­pica, medicii o analizeaza la microscop, tehnica fiind denu­mita dermatoscopie. Aceasta le permite specialistilor sa vada pigmentul din zona respectiva si sa decida daca este sau nu nevoie sa scoata alunita pentru a pune un diagnostic clar. Excizia se face sub anestezie locala si dureaza aproximativ o ora, scrie Romania libera.

De ce femeile care iau anticonceptionale au libidoul scazut. 20 la suta dintre femei nu au niciodata orgasm, in timp ce 63 la suta din barbati au orgasm la fiecare act sexual, potrivit statisticilor. Oamenii de stiinta au cautat tot felul de explicatii pentru a afla de ce femeile au probleme in atingerea punctului culminant. Astfel, un grup de cercetatori de la Universitatea Heidelberg, din Germania, sustine ca exista o legatura intre contraceptia hormonala si disfunctiile sexuale ale femeilor, adesea cauzate de apetitul sexual. Potrivit dr. Lisa-Maria Wallwiener, coordonatorul cercetarii, femeile care folosesc ca metoda contraceptiva pilulele au un libido scazut, deoarece nivelul hormonilor sexuali este inhibat de substantele din contraceptive, scrie Gandul.

Florile de iasomie combat migrena si insomnia. Una dintre proprietatile principale ale florilor de iasomie este aceea de a relaxa organismul prin uleiurile eterice pe care le contine. Fitoterapeutii indieni, care studiaza de secole efectele iasomiei asupra psihicului, confera extractului din aceste flori atat calitati calmante, cat si afrodiziace. „Iasomia este un remediu recunoscut pentru efectele sedative si antispastice. Cu ajutorul decoctului, pot fi calmate migrenele si tusea. Infuzia de iasomie este recomandata mai ales mamelor care alapteaza, deoarece stimuleaza lactatia. De asemenea, preparatele care contin iasomie reechilibreaza si balanta hormonala", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, citat de Adevarul.