Partenerul de cuplu ne streseaza mai mult decat seful. Care sunt motivele. Studiul realizat pe un esantion de 3.000 de persoane, jumatate femei si jumatate barbati, arata ca reprezentantii sexului tare sunt o adevarata sursa de stres pentru partenerele lor de viata. Astfel, 58 la suta dintre respondenti au precizat ca partenerul reprezinta o sursa de stres mai mare decat superiorul de la serviciu. In plus, 43 la suta dintre subiecti au spus ca nemultumirile din cuplu sunt de vina, pentru ca nu reusesc sa isi indeplineasca sarcinile la locul de munca. Potrivit sondajului, 18 la suta dintre femei considera ca sotul sau iubitul este singurul vinovat de momentele de tensiune din relatie, comparativ cu 12 la suta dintre barbati, care sustin ca pasele proaste din cuplu sunt datorate consoartei, anunta Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Cum sa tii memoria in forma dupa 30 de ani. Capacitatea de memorare si cea de invatare se intretin prin exercitiu continuu. Specialistii recomanda jocuri precum rebus ori sudoku si multe lecturi. Creierul, precum corpul, este supus imbatranirii, insa deteriorarea lui poate fi incetinita cu vointa si exercitii. In felul acesta, la o varsta inaintata, cand unii fac eforturi uriase sa-si aminteasca unde si-au lasat ochelarii, altii pot avea memorie de elefant. Pragul pana la care capacitatea de invatare si cea de memorare functioneaza la cote maxime difera la fiecare persoana, in functie de activitatea pe care aceasta o impune creierului, dar si de varsta, informeaza EVZ.

Pancreasul artificial, aproape gata de lansare. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au anuntat ca sunt aproape finalizate experimentele legate de crearea unui pancreas artificial pentru copii si adulti bolnavi de diabet zaharat. Noua tehnologie va permite acestor bolnavi sa tina sub control nivelul glocozei in sange fara a fi nevoiti sa-si administreze singuri insulina printr-un micro-infuzor controlat cu ajutorul unui software special. Dupa cum scrie USA Today, anuntul a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul cele de-a 70-a Adunari Anuale a Asociatiei Americane pentru Studierea Diabetului, scrie Romania Libera.

Depistarea cancerului se poate face printr-un test de saliva. Cercetatorii japonezi si americani au dezvoltat o tehnologie care permite depistarea diferitelor tipuri de cancer, printr-un simplu test de saliva. Universitatea Keio din Tokyo si Universitatea din California din Los Angeles spun ca pot depista in stadiu initial cancere ale pancreasului, sanului si cavitatii bucale. Cercetatorii au analizat esantioane de saliva de la 215 persoane, unele atinse de cancer, si au pus in evidenta 54 de substante a caror prezenta poate fi folosita pentru a depista boala. Testul a permis descoperirea a 99% din cancerele pancreasului, a 95% din cancerele de san si a 80% din cancerele bucale. Testul, ale carui rezultate sunt cunoscute in cel mult o jumatate de zi, ar putea inlesni depistarea cancerelor bucale si ale pancreasului, a spus un cercetator nipon, anunta Libertatea.

Sfecla rosie scade presiunea arteriala. Nitratii continuti de acest aliment actioneaza asupra organismului dilatand vasele de sange, sustin cercetatorii. Sucul de sfecla rosie reduce presiunea arteriala, micsorand riscul bolilor cardiovasculare si prevenind aparitia atacului cerebral, arata un studiu recent realizat de oamenii de stiinta de la o universitate londoneza. In cadrul cercetarii s-a constatat ca persoanele care beau zilnic cate un pahar de suc de sfecla rosie au tensiunea arteriala mai mica decat oamenii care nu recurg la acest "tratament". Cercetatorii au pus acest efect pe seama unei substante denumite nitrat. Voluntarilor li s-au administrat atat tablete de nitrati, cat si suc de sfecla rosie, iar specialistii au observat un efect similar in ambele cazuri, respectiv scaderea tensiunii arteriale. Potrivit oamenilor de stiinta, nitratii actioneaza asupra organismului dilatand vasele de sange si scazand tensiunea, anunta Gandul.