Tinerii obezi risca sa faca artrita psoriazica. Tinerii obezi prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta artrita psoriazica, boala care afecteaza intre 6% si 24% dintre pacientii cu psoriazis. Potrivit studiului realizat in statul american Utah, tinerii obezi (18 ani) au dezvoltat artrita psoriazica in jurul varstei de 35 de ani, in timp ce persoanele cu o greutate normala s-au imbolnavit in jurul varstei de 48 de ani, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Un gel microbicid poate preveni infectia cu HIV-SIDA. Un gel vaginal microbicid care contine un medicament antiretroviral, ce poate antrena, in cazul femeilor, o scadere considerabila a riscului de infectie cu virusul HIV, a starnit reactii entuziaste, marti, in randul cercetatorilor adunati la un congres care are loc la Viena. Dupa cum transmite Mediafax, acest tip de gel poate sa reduca cu 50% riscul de infectare comparativ cu un gel care nu contine acel medicament antiretroviral, potrivit unui studiu realizat in Africa pe un esantion de peste 800 de femei, ale carui rezultate au fost facute publice la Viena, cu ocazia Conferintei internationale despre SIDA. Participantii la aceasta conferinta i-au aplaudat in picioare pe autorii studiului, Salim si Quarraisha Abdool Karim. Ingrijorarile cauzate de fluctuatiile in finantarea programelor de cercetare, a celor de prevenire si a celor de tratare a maladiei SIDA au parut sa fie date uitarii in imensa sala a centrului de conferinte de la Viena care gazduieste, pana vineri, aproximativ 25.000 de oameni de stiinta prezenti la acest congres international, anunta Romania Libera.

Tratament care reduce colesterolul in 6 saptamani. Produsul se afla pe lista medicamentelor compensate cu 50 la suta si se distribuie numai pe baza de prescriptie medicala. Nivelul crescut al colesterolului reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Statisticile arata ca in Romania, peste o treime din populatie este afectata de hipercolesterolemie si aceasta cifra este in continua crestere. Pacientii cu dislipidemie nu prezinta simptome, in timp, insa, valorile crescute ale colesterolului duc la afectarea vaselor de sange prin constituirea placilor de aterom (n. r. ateroscleroza), ceea ce creste riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral. De multe ori, pacientii cu dislipidemie nu sunt diagnosticati si nu ajung sa fie tratati la timp si corespunzator. De aceea este foarte importanta verificarea valorilor colesterolului, care se poate face printr-o analiza a sangelui, atrag atentia medicii. Daca valorile colesterolului sunt crescute, specialistul poate recomanda modificarea stilului de viata si, atunci cand este necesar, tratament medicamentos, informeaza Gandul.

Scapa de starile depresive cu ceaiuri si masaj. In aceasta perioada de schimbari drastice si neajunsuri financiare stresul afecteaza milioane de persoane. De la stres pana la manifestarea starilor depresive nu e decat un pas. Libertatea iti propune cateva leacuri cu plante care calmeaza si revigoreaza psihicul. Atentie insa, daca starile de depresie sunt dese si profunde, apelati la specialisti! Masajul cu ulei din pin, portocal sau lemn de santal reuseste sa va calmeze si sa va relaxeze dupa o zi obositoare, in care ati acumulat mult stres. La fel de eficienta poate fi o solutie in care combinati doua picaturi de ulei de levantica si o picatura de ulei de musetel la o lingura de ulei de migdale dulci sau din samburi de struguri, scrie Libertatea.

Colesterolul marit, dusmanul inimii. Nivelul crescut al colesterolului este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare si, netratat, creste riscul de infarct sau accident cerebral. In Romania, peste o treime din populatie este afectata de hipercolesterolemie. Medicii avertizeaza ca numarul bolnavilor e in continua crestere, in special din cauza regimului alimentar bogat in grasimi si a sedentarismului. Organismul uman are nevoie de colesterol, rolul sau fiind, printre altele, acela de a asigura integritatea celulelor si de a sta la baza unor diverse procese biochimice. Insa, exista doua tipuri de colesterol, "rau", care se depune pe peretii vaselor de sange, si "colesterolul bun", pe care ficatul il poate procesa si apoi elimina din organism, anunta EVZ.

Autismul poate fi detectat in vocea copiilor. Identificarea de timpuriu a autismului este o mare provocare pentru medici. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca afectiunea poate fi detectata doar prin analizarea vocii copiilor. O singura zi de inregistrare poate face ca un copil sa fie diagnosticat cu aceasta boala, relateaza publicatia The Telegraph, citata de ziare.com. Se pare ca micutii bolnavi pronunta altfel decat copiii care nu au aceasta afectiune, spun cercetatorii americani. Oamenii de stiinta de la Universitatea Kansas au pus deja la punct un dispozitiv care sa analizeze vocile copiilor, dovedindu-se ca acesta are o acuratete de 86%, reusind sa faca diferenta intre intarzierile in vorbire, care se intalnesc in cazul multor copii, si autism, informeaza Romania Libera.