Manipularea unei enzime face posibila regenerarea nervilor spinali. Regenerarea nervilor spinali, care controleaza miscarile voluntare, a caror functionare este stopata, de regula, in urma unor accidente suferite in zona coloanei vertebrale, este posibila, afirma medicii americani intr-un studiu publicat in revista Nature Neuroscience, informeaza bbc.co.uk. Prin manipularea unei enzime care este implicata in procesul de crestere celulara, cercetatorii de la Harvard Medical School si de la University of California, Irvine (UCI), din Statele Unite ale Americii au reusit sa regenereze nervii spinali, in laborator, pe soareci, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Cazurile de apendicita se inmultesc vara. Este cea mai intalnita urgenta chirurgicala abdominala in categoria de varsta 10-30 ani. Apare din cauza inflamarii apendicelui, ca urmare a acumularii de reziduuri la acest nivel si este mai frecventa vara, cand infectiile gastrointestinale prolifereaza. Pentru foarte mult timp, nu s-a stiut care este rolul functional al apendicelui in organism. Abia de cativa ani, in urma rezultatelor unui studiu desfasurat la Universitatea "Duke" din SUA, s-a ajuns la concluzia ca apendicele este o "punga de rezerva" cu bacterii "bune", identice cu cele din sistemul digestiv. "Dupa nastere, in peretele apendicelui apare un tesut limfoid, tesut ce are rol in maturarea limfocitelor si in productia de imunoglobuline", explica medicul primar chirurg Bogdan Sandolache de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, anunta Adevarul.

Stenturi pentru arterele de la picioare. Asa cum vasele care duc sangele la inima se ingusteaza din cauza depunerilor de grasimi, tot astfel se pot "astupa" si arterele periferice care iriga membrele inferioare. Uneori se poate intampla ca "ghemotoacele de grasimi" de la inima sa plece catre arterele periferice, in picioare. "Primul semn este durerea la mers. La fiecare zece pasi apare stanjeneala. Apoi apar diferente de temperatura: un picior este mai rece, celalalt mai cald si, nu in ultimul rand, cade parul de pe picioare, fiindca este proasta irigatia in zona respectiva", explica medicul Marian Croitoru, specializat in cardiologie interventionala la Institutul "C.C. Iliescu" de la Fundeni (Bucuresti), informeaza Romania Libera.

Cinci pasi pentru a slabi chiar si in vacanta. Concediul este o adevarata amenintare la adresa siluetei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociatia Britanica de Dieta, care arata ca persoanele care au un program incarcat in timpul serviciului au tendinta de a se ingrasa cu cel putin doua kilograme intr-o saptamana. Explicatia specialistilor consta in faptul ca, atunci cand avem mai mult timp liber, suntem tentati sa mancam mai mult. In plus, in aceste zile suntem mai relaxati si, in loc sa mergem la sala de fitness, preferam sa stam toata ziua la soare, sa ne uitam la filme, sa iesim seara in oras - unde mancam tot felul de preparate bogate in kilocalorii. Mai mult, organismul intra in repaus, iar astfel se diminueaza procesul de ardere a kilocaloriilor, scrie Gandul.

Tratamentele pentru astm, risc de cancer de prostata. In cazul barbatilor, medicamentele folosite pentru controlul astmului cresc riscul de aparitie a cancerului de prostata, se arata intr-un studiu citat de publicatia "Daily Mail". Pentru a ajunge la aceasta concluzie, o echipa de oameni de stiinta din Melbourne, Australia, au studiat 12.000 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata si au analizat antecedentele lor legate de astm pentru o perioada de 13 ani. Rezultatele, aparute in publicatia "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention", au aratat ca, in general, astmul creste cu 25 la suta riscurile de tumori prostatice. Riscurile sunt si mai mari in urma administrarii medicamentelor. Astfel, in cazul barbatilor care folosesc bronhodilatatoare, riscurile de aparitie a cancerului de prostata ajung la 36 la suta. In schimb, cei care inhaleaza steroizi pentru a-si tine sub control crizele de astm prezinta cu 40 la suta mai multe riscuri sa sufere de cancer de prostata comparativ cu barbatii care nu au astm, informeaza Adevarul.

Piersica - remediul ideal impotriva anemiei. Piersicile fac parte din alimentele-vedeta ale verii. Potrivit medicilor nutritionisti, aceste fructe au un continut ridicat de apa - respectiv 87 la suta, sunt dulci, dar cu un aport caloric moderat de numai 40 de kilocalorii la suta de grame si reprezinta sursa ideala de remineralizare a organismului in zilele caniculare. De asemenea, piersicile au un continut ridicat de potasiu, mineralul care contribuie natural, in metabolismul uman, la eliminarea toxinelor. Nutritionistii spun ca in 100 de grame de fruct se gasesc 200 miligrame de potasiu, dar si cantitati importante de fier, fosfor si magneziu, anunta Gandul.