Cancerul pulmonar poate fi depistat printr-o analiza a aerului expirat. Boala face aproximativ 1,3 milioane de victime in fiecare an pe plan mondial, reprezentand aproape 18% din totalul deceselor cauzate de cancer, potrivit OMS. Cercetatorii israelieni au pus la punct un nou test respirator ce permite diagnosticarea cancerului pulmonar prin analiza aerului expirat, inainte ca tumorile sa fie vizibile pe radiografiile medicale, releva un studiu publicat in revista Nature Nanotechnology. Potrivit expertilor, noul dispozitiv foloseste nanoparticule din aur ce permit detectarea unor concentratii infime de compusi organici volatili, prezenti in cantitati mai mari la persoanele suferind de cancer. Integral in Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Barbatii care depind financiar de neveste - infideli. Sa iti inseli partenera de viata reprezinta pentru barbatii cu venituri mici o modalitate de reafirmare a propriei masculinitati, explica sociologii. Un salariu mic poate fi un vierme al infidelitatii, mai ales in familiile de hispanici. Potrivit unui studiu american, preluat de AFP si citat de Mediafax, barbatii ale caror venituri sunt mai mici decat cele ale partenerelor lor sunt mai atrasi de ideea de a avea o aventura. Sociologii au si o explicatie. Adulterul reprezinta in acest caz o modalitate de reafirmare a propriei masculinitati, scrie Gandul.

Obezitatea, tratata cu ac si ata. Cea mai noua tehnica presupune coaserea stomacului, astfel incat pacientii se satura cu o cantitate mica de alimente, iar senzatia de foame intre mese dispare in mare masura. Medicii romani de la Spitalul "Sf. Ioan" din Bucuresti, specializati in chirurgia obezitatii, au introdus luna trecuta un nou tip de operatie care ii scapa de kilogramele in plus pe cei care depasesc suta de kilograme. "Este o interventie de "plicaturare a stomacului". Cu fire de sutura speciale se coase stomacul si se obtine unul mai mic in care se depoziteaza alimentele. Aceasta tehnica este o modificare a tehnicii de gastrectomie longitudinala prin care se sectiona stomacul vertical, acesta ramanand ca un tub in continuarea esofagului". Integral in Romania Libera.

Romania, cele mai multe cazuri de rubeola. Peste 65% dintre bolnavii depistati cu rubeola, in 2010, in tari europene au fost inregistrati la noi.Boala este foarte periculoasa pentru gravide. Ultima statistica publicata de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) arata ca suntem tara europeana cu cele mai multe cazuri de rubeola. Aceasta boala infectioasa o fac mai ales copiii, insa gravidele risca cele mai mari complicatii. Integral in EVZ.

Canicula agraveaza migrenele. Zilele toride de vara pot dauna grav sanatatii. In aceasta perioada e foarte important sa te hidratezi bine, sa consumi fructe si legume si sa te feresti de soarele puternic. Libertatea iti spune care sunt afectiunile care se pot agrava din cauza caniculei, dar si cum sa te protejezi de efectul nociv al arsitei. Cei care au alunite maricele, cu forme si culori neuniforme, trebuie sa evite expunerea la soare. Ultravioletele se numara printre factorii care conduc la malignizarea leziunilor cu potential cancerigen. Integral in Libertatea.

Cum scapati de inflamarea amigdalelor. Daca v-ati trezit cu febra, inghititi greu, ganglionii va dor sau nu puteti trage aer in piept, atunci aveti de-a face cu inflamarea amigdalelor. Mare grija, fiindca, daca nu le tratati, puteti surzi. Angina este ceva obisnuit in cazul unei gripe sau al unui guturai. Trebuie sa controlati mereu nivelul temperaturii, si dimineata, dar si dupa-amiaza, la ora 17.00 (atunci e, de regula, inregistrata cea mai mare valoare a temperaturii), iar in cazul in care aceasta depaseste 38,5 grade Celsius e obligatoriu sa va prezentati la medic. Integral in Libertatea.