Fructele si legumele scad riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Vitamina E imbunatateste circulatia sanguina si scade riscul aparitiei palpitatiilor cardiace, sustin nutritionistii. Preparatele bogate in Omega 3 sau cele bogate in vitamina C reduc riscul bolilor de inima, sustine specialistul in nutritie Nell Nelson. Potrivit acestuia, dieta joaca un rol important in aparitia diferitelor afectiuni cardiovasculare. Fructele si legumele bogate in vitamina C ajuta la o mai buna circulatie a sangelui. In acelasi timp, vitamina E are un rol benefic in diminuarea riscului bolilor de inima, pentru ca limiteaza producerea de colesterol, controleaza eliminarea apei din organism, intareste si protejeaza inima si arterele impotriva instalarii aterosclerozei. De asemenea, vitamina E imbunatateste circulatia sanguina si scade riscul instalarii ischemiilor cardiace. Din pacate, aceasta vitamina nu poate fi produsa de organism, iar specialistii in nutritie recomanda consumul zilnic de alune sau de nuci. Integral in Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Uleiul de peste diminueaza starile depresive in randul baietilor. Potrivit cercetatorilor niponi, uleiul de peste nu are acelasi efect benefic si in cazul adolescentelor, deoarece femeile prezinta un risc genetic considerabil mai ridicat de depresie. Uleiul de peste, in special cel obtinut din sardine, somon si stavrizi, ii ajuta pe adolescentii de sex masculin sa se simta mai putin deprimati, potrivit unui studiu japonez, relateaza cel mai recent numar al revistei Pediatrics. Potrivit cercetatorilor niponi, uleiul de peste nu are acelasi efect benefic si in cazul adolescentelor. Acizii grasi din clasa Omega-3, in special acidul eicosapentenoic (EPA) si acidul docosahexenoic (DHA), se gasesc cu precadere in uleiul de peste. Deoarece aceste nutriente au un rol important in functionarea creierului, multi cercetatori au dorit sa afle daca un consum mai mare de EPA si DHA are ca efect o scadere a riscului de depresie. Integral in Gandul.

Legumele verzi previn aparitia diabetului zaharat. Consumul zilnic de legume verzi va apara de un eventual diabet de Tip 2 (zaharat), sustin oamenii de stiinta de la Univeristatea Leicester, citati de BBC. Potrivit acestora, aproximativ 80 g de legume cu frunze verzi consumate zilnic ar putea reduce cu pana la 14% riscul de a dezvolta diabet zaharat. Britanicii au efectuat un amplu studiu la care au participat peste 200 de mii de voluntari, iar rezultatele au fost publicate in British Medical Journal. Initial, subiectii au consumat diferite combinatii de fructe si legume, iar specialistii au constatat ca aceastea nu aveau niciun efect asupra compozitiei sangelui. Astfel, s-a trecut la alimentatia bogata in legume cu frunze verzi, in urma careia s-a constatat ca, dupa trei zile de astfel de regim alimentar, indicele glicemic a ramas constant. Printre legumele cu frunze verzi recomandate de specialisti pentru a tine diabetul zaharat sub control se afla broccoli, conopida, spanacul, varza sau napii. Integral in EVZ.

Cum sa faceti fata esecurilor. Una dintre cele mai mari greseli pe care sunteti tentat sa le faceti cand treceti printr-un esec profesional este sa dati vina fie doar pe voi, fie pe sefii vostri.

"Daca trebuiau restructurati oameni din motive financiare, atunci nu ai de ce sa te invinovatesti. Daca motivele au fost altele, dupa ce-ti trece furia sau tristetea, trebuie sa-ti dai seama care a fost partea ta de vina: intarziai frecvent, foloseai prea mult telefonul de serviciu in interes personal etc.", spune psihoterapeutul Alina Zevedei. Increderea de sine poate fi recapatata si daca va ganditi la proiectele reusite, nu doar la sarcinile pe care le-ati indeplinit mai prost. "Un esec trebuie perceput ca un element local, si nu unul general. Atunci cand percepem esecul ca un element general avem tendinta de a-i permite sa ne caracterizeze ca persoana in totalitate. Integral in Romania Libera.

Visele ne fac mai destepti si mai creativi. ercetatorii vin cu noi dovezi care arata ca somnul ne aduce o serie de beneficii. Ei sustin ca visele ne fac mai inteligenti, ne imbunatatesc memoria, creativitatea si ne ajuta sa ne pregatim mai bine pentru viitor. Potrivit National Geographic, oamenii de stiinta au demonstrat ca persoanele care au visat in timpul somnului s-au comportat mai bine atunci cand s-au confruntat cu diferite probleme care necesitau folosirea creativitatii. "Somnul ii ajuta pe oameni sa combine ideile in noi modalitati de abordare a vietii", sustine medicul Sara Mednick de la University of California, citat de ziare.com. In timpul unei pauze de 90 de minute, timp in care erau monitorizati, unii participanti au dormit suficient pentru a visa, altii au dormit superficial, iar un alt grup nu a dormit. In urma rezultatelor acestui test, s-a observat ca somnul cu vise imbunateste memoria dar si puterea imaginatiei. Integral in Romania Libera.

Fumatul, principala cauza a infarctului la tineri. Tinerii din ziua de azi se confrunta tot mai des cu infarcturi, cauzate in special de fumat, alimentatie dezechilibrata si sedentarism. Statisticile arata ca 20% din infarcturi au loc la persoane sub 40 de ani. Un numar de 350.000 de romani sunt diagnosticati anual cu boli cardiovasculare, iar una din principalele cauze este fumatul. In Romania, existau la inceputul anului 2009, 5 milioane de fumatori. Un studiu recent, realizat pe 4.900 de adolescenti din Bucuresti si din judetul Ilfov, a scos la iveala faptul ca 7% dintre tineri au fost depistati cu hipertensiune arteriala. Tinerii sunt foarte afectati si de asa numitul sindrom metabolic, o constelatie de factori de risc, in care pe langa tensiune, diabet, dislipidemie, obezitate abdominala apar modificari glicemice care favorizeaza aparitia diabetului metabolic. Alte probleme ale tinerei generatii sunt hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac si infarct miocardic. Integral in Libertatea.