Botoxul, tratament pentru paralizie si migrene. Tratamentul cu botox va putea fi folosit si pentru tratarea unor boli cronice grave. Botoxul, care in momentul de fata se foloseste la "umplerea" ridurilor, va putea fi folosit in tratarea Parkinsonului, paraliziei cerebrale si migrenei cronice, potrivit cercetatorilor britanici de la Institutul de Biologie Moleculara. De asemenea, cercetatorii care au lansat aceasta idee intrevad posibilitatea ca botoxul sa fie folosit ca analgezic. Acest lucru va fi posibil gratie noii tehnologii de productie (separarea si alipirea ulterioara a moleculelor). Noua metoda va elimina din toxicitatea acestei substante, care va putea fi folosita in scopuri clinice, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

De ce sa-ti vizitezi mai des dentistul: ca sa nu te-mbolnavesti de inima. Persoanele care isi ingrijesc in mod corespunzator dintii prezinta un risc cu 30 la suta mai mic de a suferi de atac de cord, accident vascular cerebral sau de alte afectiuni cardiovasculare, informeaza site-ul medicalnewstoday. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la UC Berkeley's School of Public Health, dupa ce au monitorizat 7.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 44 si 88 de ani. "Au existat cateva studii stiintifice care au aratat o posibila legatura intre ingrijirea dentara si bolile cardiovasculare, insa acum s-a demonstrat pentru intaia oara ca o dantura impecabila reduce semnificativ atacurile de cord si celelalte probleme cardiovasculare", spune medicul Timothy Brown, coordonatorul studiului. Expertii au constatat ca persoanele care aveau afectiuni dentare netratate prezentau un risc crescut de a suferi boli cardiace, anunta Gandul.

Un nou vaccin pelungeste viata bolnavilor de cancer cerebral. Un nou vaccin experimental a permis prelungirea sperantei de viata la pacientii bolnavi de cea mai grava forma de cancer cerebral, glioblastomul, conform unui studiu academic ale carui rezultate au fost publicate luni in Statele Unite ale Americii, anunta Agerpres. Administrat alaturi de terapiile standard, acest vaccin actioneaza prin blocarea unei mutatii a genei EGFRvIII, mutatie ce este in particular activa in procesul de multiplicare a celulelor canceroase si are efectul prelungirii sperantei de viata a bolnavilor cu 15 pana la 26 de luni, conform autorilor studiului publicat in ultimul numar al revistei Journal of Clinical Oncology. De asemenea, in cazul pacientilor vaccinati, tumorile canceroase operate au reaparut dupa o perioada mai lunga (14,2 luni) comparativ cu cei care nu au primit acest vaccin (6,3 luni). "Folosirea acestui vaccin a avut ca rezultat eliminarea tuturor celulelor canceroase care contin aceasta mutatie genetica la 17 dintre cei 18 pacienti vaccinati", precizeaza si Dr. Darell Bigner, directorul centrului de studiu a tumorilor cerebrale de la aceeasi universitate, coordonatorul studiului, informeaza Romania Libera.

Laptopul creste riscul de cancer de piele. Persoanele care folosesc foarte mult laptopul si il tin pe picioare sunt predispuse la boli grave ale pielii, inclusiv cancer cutanat, din cauza caldurii pe care o degaja. Laptopul, folosit in exces in aceasta pozitie, poate duce la "sindromul pielii prajite", care se manifesta prin pigmentare, sustin cercetatorii elvetieni intr-un articol publicat in revista Pediatrics. De exemplu, un baiat de 12 ani a dezvoltat o decolorare a pielii pe coapsa stanga din cauza faptului ca a tinut laptopul pe picioare si s-a jucat mai multe ore pe zi, cateva luni la rand. Caldura provenita de la laptop nu poate provoca arsuri ale pielii, insa poate contribui la innegrirea ei, iar in cazuri mai rare poate duce la cancer de piele, scrie EVZ.

Grasimile si proteinele "sanatoase" - greu de digerat, obliga organismul sa cheltuiasca mai multa energie. Grasimile si proteinele de origine animala sunt primele substantele nutritive pe care le ocolim atunci cand vrem sa adoptam un stil alimentar sanatos sau sa slabim. Gandul va ofera o lista de grasimi si proteine sanatoase si ce rol au acestea pentru buna functionare a organismului. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia asupra faptului ca orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. "Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor si organelor, fiind necesare pentru buna desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate", explica prof. dr. Mencinicopschi. Medicul nutritionist sustine ca pestele gras - codul, tonul, merluciul, macroul si sardinele, fructele de mare, untul natural cu moderatie si in stare cruda, reprezinta cele mai sanatoase surse de lipide pentru organism. Legumele verzi, nucile, semintele de in, uleiul de canepa, rapita, masline, arahide si palmier reprezinta cele mai sanatoase surse vegetale de grasimi, mentioneaza specialistul. La polul opus carnea grasa, maioneza, produsele de patiserie, cofetarie si fast-food contin grasimi periculoase pentru sanatate. Bolile cardiovasculare si obezitatea sunt principalele efecte ale unei diete bogate in grasimi "rele", anunta Gandul.