S-a descoperit o gena care protejeaza de alcoolism. Experti de la o universitate americana spun ca au descoperit o gena a "pilitului" care explica de ce unii oameni simt efectele alcoolului mai repede decat altii. Cercetatorii cred ca intre 10 si 20 la suta dintre locuitorii planetei au aceasta gena numita CYP2E1, care poate oferi o oarecare protectie impotriva alcoolismului. Genele ajuta unii consumatori sa reziste mai bine dependentei de alcool. Cercetatorii de la Universitatea North Carolina (SUA) spun ca scopul studiului lor este sa ajute in lupta cu depedenta de alcool. "Gena pe care am descoperit-o spune multe despre cum alcoolul afecteaza creierului", a spus coordonatorul studiului, profesorul Kirk Wilhelmsen. Cecetatorii au facut descoperirea dupa ce au studiat mai mult de 200 de perechi de studenti care erau frati si care aveau un parinte dependent de alcool fara a avea si ei o problema cu alcoolul, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Cum iti imbunatateste sportul viata sexuala. Persoanele care includ in rutina zilnica exercitiile fizice tind sa aiba o viata sexuala mai satisfacatoare, comparativ cu cele sedentare. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea New South Wales, informeaza cotidianul britanic The Telegraph. Cercetatorii australieni au constatat, de-a lungul monitorizarii, ca exista o conexiune intre conditia fizica a unui individ si nivelul de hormoni sexuali si adrenalina din organismul sau. "Sportul, in general miscarea de orice fel, duce la stimularea hormonilor sexuali atat in organismul barbatilor, cat si in cel al femeilor. Un nivel crescut al testosteronului sau al estrogenului este direct proportional cu un nivel ridicat al libidoului", spune coordonatorul studiului, anunta Gandul.

Cand trebuie sa va testati auzul. Zgomotele in ureche si infundarea acesteia, precum si dificultatile de a intelege cuvintele soptite sunt semnale de alarma care ar trebui sa va trimita sa faceti o audiograma. Testarea auzului este recomandata atunci cand aveti zgomote in ureche sau cand aceasta se infunda in urma unei raceli sau a mersului la altitudine, dar si daca aveti in familie rude cu probleme de auz, precum parinti surzi sau surdomuti. Alte semne ca aveti probleme cu auzul pot fi dificultatile de intelegere a cuvintelor si faptul ca nu auziti atunci cand vi se sopteste la ureche. La copii, semnele scaderii auzului sunt lipsa de reactii la sunete precum cele emise de jucariile zornaitoare sau la cuvintele unei persoane aflate in aceeasi camera. Un copil care nu are probleme cu auzul trebuie sa spuna cel putin 20-30 de cuvinte pana la 1 an si jumatate si sa formeze propozitii simple, de doua cuvinte la varsta de 2 ani. Antibiotice precum streptomicina, gentamicina, kanamicina, amicacin pot afecta atat auzul micutilor, cat si pe cel al adultilor. Efectul este mai sever la copii, pentru ca le afecteaza auzul si nu isi dezvolta limbajul, informeaza Romania Libera.

Scapa de durerile articulare cu cartofi. Peste 200.000 de romani se lupta zilnic cu o afectiune cronica: poliartrita reumatoida. Dureri in articulatii, deformari si reducerea mobilitatii sunt cateva simptome care se agraveaza in timp, astfel ca, pe langa tratamentul medicamentos, se recomanda calmarea bolii cu remedii naturale. Un leac cunoscut din batrani e compresa cu foi proaspete de varza. Articulatiile se tin infasurate timp de 8-10 ore pe zi pentru diminuarea durerii si pentru reducerea tumefierii incheieturilor. Tratamentul se aplica mai ales in zilele in care simptomele bolii se acutizeaza. Cand durerile sunt acute, specialistii in medicina naturala recomanda frectii cu tinctura de tataneasa. Acest leac se gaseste in farmaciile naturiste si poate fi folosit de cate ori este nevoie. Acest preparat se foloseste pentru comprese pe articulatiile dureroase. Rade doi cartofi cruzi, toaca doua cepe, fierbe doua linguri de seminte de in si omogenizeaza toate ingredientele. Pune amestecul pe locurile bolnave, dupa care acopera cu o folie de plastic. Lasa terciul sa actioneze pe timpul noptii, avand grija sa te acoperi bine, pentru ca articulatia sa fie mereu incalzita, scrie Libertatea.

Migrenele cronice vor fi tratate cu botox. Agentia Americana pentru Controlul Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a autorizat punerea pe piata a tratamentului cu botox pentru migrenele cronice, severe, care tin mai mult de 15 zile pe luna. Noua formula de tratament prevede ca injectiile sa fie facute in zona gatului sau a capului la fiecare 12 saptamani pentru a preintampina aparitia episoadelor de migrene. In mod curent, pentru tratatrea migrenelor sunt administrate de la calmante fara reteta la codeina. Multi pacienti raspund bine si la schimbarea dietei si stilului de viata. "Boala afecteaza profund viata familiala, sociala si profesionala a pacientului. Ca atare, cu cat mai multe optiuni de tratament, cu atat mai bine", a declarat dr. Russell Katz, director in cadrul FDA. Aprobarea are la baza studiului efectuat de Agentie, la care au participat 1300 de persoane. Acestora le-a fost administrat fie tratamentul cu botox, fie un "tratament fals", anunta EVZ.

Somnul accelereaza procesul de slabire. Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea din Chicago arata ca somnul accelereaza procesul de slabire, informeaza CNN. De-a lungul monitorizarii, oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care tineau dieta si dormeau opt ore jumatate pe noapte au reusit sa piarda in greutate cu 55 la suta mai mult din grasimea corporala, comparativ cu cele care dormeau in medie cinci ore jumatate. Lipsa somnului poate compromite eficienta dietelor de slabit, este concluzia la care au ajuns autorii studiului publicat in revista "Annals of Internal Medicine". Faptul ca nu dormim suficient poate afecta hormonul numit ghrelina, cunoscut pentru faptul ca afecteaza apetitul si greutatea, sustin expertii. O crestere a nivelului acestui hormon este legata de senzatia de foame, informeaza Gandul.